Németországban be akarják tiltani, hogy a húsfeldolgozó iparban állásközvetítőkön keresztül alkalmazzanak külföldi munkaerőt, miután több száz munkás, nagy részük romániai, megfertőződött az új koronavírussal, illetve több tüntetést szerveztek a nem megfelelő munkakörümények és a szállás miatt.

A berlini kormány által elfogadott legújabb intézkedéscsomag értelmében növelik az ellenőrzések számát a munkavégzési pontokon, illetve megvizsgálják a munkáltató által biztosított szálláshelyeket is.
Violeta Alexandru munkaügyi miniszter látogatásán megegyezett a németországi partnerrel, hogy a két ország hatóságai szorosabban együttműködnek a szezonmunkások helyzete tekintetében.

A Román Rádió helyszíni tudósítója szerint január 1-től a húsfeldolgozást, illetve az állatok levágását csak olyan munkásokra lehet bízni, akik közvetlenül a munkaadóval kötnek szerződést. A munkások túlterhelésének elkerülése végett a német kormány eldöntötte, hogy 15.000 euróról 30.000 euróra emeli a munkajogi előírások áthágása miatt kiróható büntetések mértékét, ugyanakkor bevezetik a munkaidő digitális ellenőrzését is.

A frissen elfogadott előírások szerint a munkaadónak jelentenie kell a hatóságoknak, hol biztosítja a munkavállalók szállását, illetve tájékoztatnia kell az alkalmazottak munkaköri leírásáról is.

A németországi húsfeldolgozó cégek egyesületének képviselője elmondta, hogy a koronavírusos fertőzések nem általánosak, csupán kivételekről van szó, és a munkaügyi miniszter fölöslegesen engedett a szakszervezetek nyomásának.

Violeta Alexandru a tegnapi nap folyamán bejelentette, hogy kezdeményez egy törvénymódosítást, amely értelmében a külföldnek dolgozó munkaközvetítő cégeket számon lehet majd kérni.