Románia kimaradt a tudományos nagyberendezések létrehozását célzó uniós projektből. A magyar és a cseh partnerintézmények a măgurelei kutatóközpont, az ELI-NP nélkül nyújtották be a projektet a jövőben működtető nemzetközi konzorcium létrehozására vonatkozó kérelmet Brüsszelben.

A măgurelei intézet közleményben ítélte el a lépést, „jogilag és etikailag” helytelennek nevezve azt. A dokumentum szerint a romániai társintézmény „mindig is készen állt, és jelenleg is elkötelezett” arra, hogy csatlakozzon az európai kutatási infrastruktúra konzorciumhoz (European Research Infrastructure Consortium – ERIC).

Ugyanakkor Dragoș Ciuparu kutatásért felelős oktatási államtitkár nyilatkozatából kiderül, hogy a helyzet kicsit másként áll. A tisztségviselő az Edupedu.ro portálnak nyilatkozva meggyőződését fejezte ki, hogy az Európai Bizottság visszautasítja „a Romániát faképnél hagyó” magyar és cseh kérelmet, egyúttal viszont elárulta, hogy a két tervezett romániai berendezés közül az egyiket nem sikerült üzembe helyezni, sőt egy kereskedelmi bírósági ügy miatt a kutatóintézet keze meg van kötve.