Hatórás várakozási időre kell számítaniuk azoknak, akik Romániába szeretnének belépni a nagylaki határátkelőnél.

Nagyon sok, Nyugat-Európában dolgozó román állampolgár várakozik a belépési oldalon, miután péntektől feloldották az országban a készenléti állapotot, és immár nem kerülnek hatósági karanténba a legfertőzöttebb országokból érkezők.
A járványügyi intézkedések értelmében az iratok ellenőrzése mellett lázmérés, a kitöltött járványügyi nyilatkozat áttekintése, valamint egy beszélgetés vár a határátlépőkre, így a beléptetés személyenként 5-10 percet vesz igénybe, ezért alakultak ki a torlódások.
Ioan Suciu, a Román Rádió tudósítója arról számolt be, hogy a Csandápalota-Nagylak határátkelőhelyen tegnap 12 órát kellett várakozniuk a gyalogosoknak, mert a magyar határrendészet egyetlen ablaknál végezte az ellenőrzést. Ezzel szemben a román rendőrség több munkaerőt csoportosított a határátkelőhöz, akik a folyamat gyorsítása érdekében táblagépen vették nyilvántartásba a belépőket. A sofőrök idegesek a hosszú várakozási idő miatt, sokan kiabálni kezdtek a hatóság alkalmazottaival.
Az országból való kilépés is nehézkesebb, ugyancsak a magyar hatóságok miatt, akik csak egy egészségügyi vizsgálat és a célországba való belépésre vonatkozó különleges engedély felmutatásával engedik át a román állampolgárokat.
Tegnap késő este a román és magyar hatóságok úgy döntöttek, hogy a Romániába érkező román állampolgárok számára megnyitják a Szatmár megyei petei határátkelőt, mind a gyalogos, mind az autós forgalom előtt. 5 sávot nyitottak meg, így lehetőség van a torlódás elkerülésére.