A Keresztény-Demokrata Unió frakciójával folytatott online értekezleten a német kancellár, Angela Merkel rámutatott, hogy csak akkor lehet helyreállítani a schengeni rendszert és megnyitni a határokat, ha a járványügyi helyzet lehetővé teszi. 

Másfelől kiemelte azt, hogy rendkívül fontos lenne, hogy a határellenőrzést ne tartsák fenn nagyon sokáig – jelenti Berlinből Vlad Drăghicescu. Angela Merkel két szakaszban képzeli el a határnyitást az értekezleten részt vevő források szerint. Jelenleg a németek a legtöbb határszakaszon ellenőrzik a forgalmat, illetve csak bizonyos feltételekkel engedélyezik a belépést. A berlini sajtó szerint a német kancellár hétfőn telefonon egyeztetett a francia elnökkel, Emmanuel Macronnal a közös határ ellenőrzésének enyhítéséről.

Horst Seehofer belügyminiszter ugyanakkor elmondta, hogy a kormány szintjén egyelőre egyetértés van az Ausztriával, Svájccal, Franciaországgal és Hollandiával közös határszakaszok ellenőrzésének a fenntartásáról egészen május 15-ig. A belügyminiszter visszautasította a szelektív határnyitás egyre többek által szorgalmazott gondolatát.