Az Európai Bizottság elküldte a tagállamoknak azt az ütemtervet, amelynek alapján fokozatosan feloldhatják a koronavírus terjedésének visszaszorítása érdekében hozott határvédelmi intézkedéseket.

Az EB azt javasolja az uniós tagállamoknak, hogy a szomszédos országokkal egyeztetve hozzák meg a határátlépésre vonatkozó szabályokat, figyelembe véve az ebben a dokumentumban megjelölt irányelveket. 

Az Európai Bizottság tegnap arról számolt be, hogy a tagállamok pozitívan fogadták az ütemtervet. Az állampolgárok szabad mozgására vonatkozó korlátozások feloldása arányos kell hogy legyen, és nem lehet diszkriminatív. A karanténintézkedések belügynek számítanak, de az ütemtervben meghatározott engedményeket tudományos és járványügyi kritériumok alapján kell meghozni, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ ajánlásai alapján. 

Az EB szóvivője kifejtette: azt szeretnék, hogy a hasonló járványügyi helyzetben lévő országok hasonló ütemben és módon szabályoznák a határátlépést. Az ütemtervben pontos járványügyi beszámolót is kérnek a tagállamoktól nem csak országos, hanem regionális vonatkozásban is, mivel ezeket az adatokat az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ összesíti, amely később ezek alapján fogalmazza meg a járvány kezelésére vonatkozó ajánlásait. A bizottság ma várhatóan a nyaralási szezon megmentése érdekében hozott, uniós határnyitási intézkedéseket tesz közzé.