Visszafogottan, különösebb pompa nélkül ünnepelte Európa a második világháború befejezésének évfordulóját – erről ír több külföldi lap, köztük a Le Figaro, vagy a spanyol La Razon. A német hatóságok idén a második világháború végét „a nácizmustól való felszabadulásként” ünnepelték, bár, amint arra Frank Walter Steinmeier szövetségi elnök is emlékeztetett, három generációra volt szükség, hogy Németországban megváltozzon a mentalitás ennek kapcsán.  A háború legfontosabb tanulsága a Nie wieder  – azaz soha többet, ami számomra azt is jelenti  soha sem egyedül vagyis  kötelességünk Európát egységben tartani – mondta Frank Walter Steinmeier szövetségi elnök ünnepi beszédében– amelyet a La Razon idéz.

Európa óvatosan kibújik védőruházatából – címmel közöl az Euronews hírportál  összeállítást arról, hogy az öreg kontinens országaiban fokozatosan oldják fel a korlátozásokat, ám az életünk új szabályok és szokások szerint zajlik következő időszakban, vagy akár hosszú távon is. A felfestett körökben kell várakozni a pályaudvaron – ez a korlátozások feloldása után új módi Franciaországban. A kormány fokozatosan lazít az eddigi megkötéseken, de akik hétfőtől visszatérhettek munkájukhoz, a társadalmi távolságtartás szabályait továbbra is tartaniuk kell. A franciák már igazolás nélkül is kimehetnek az utcára, a boltok is kinyithatnak. De az éttermek, mozik, színházak, múzeumok még nem, mert nem alaptalan az aggodalom, hogy belobbanhat járvány második hulláma.Görögországban már egy hete újranyitottak az üzletek, hétfőtől pedig az iskolákban, egyetemeken is folytatódhat az oktatás – bizonyos egészségügyi szabályok betartása mellett.Az athéni kormány júniustól megnyitja a határokat, újra várja a turistákat. Spanyolországban a kerthelyiségekben már lehet sörözni, de az éttermek csak június 10-én nyithatnak ki teljes körűen. A kormány óvatosan, négy szakaszban oldja fel a márciusban bevezetett korlátozásokat. A brit kormányfő, aki maga is átesett a betegségen, televíziós beszédében közölte: hétfőtől – azaz mától – lazulnak a szabályok, visszatérhetnek munkahelyükre azok, akiknek munkavégzése otthonról nem megoldható. Szerdától pedig a közparkok is korlátlanul használhatók.„Helyi, regionális, és országos szinten is folyamatosan figyeljük a járványadatokat, és ha valahol problémák mutatkoznak vagy megugrik a fertőzöttek száma, akkor fékezünk” – fogalmazott Boris Johnson. A brit miniszterelnök itt nyilván a németországi fejleményre utalt, ahol a korlátozások széleskörű enyhítése után néhány nappal a koronavírus-fertőzöttek száma ismét növekedésnek indult.Európa legtöbb országa elindult a korábban megszokott normális működési-, és életmód irányába – az aggályok mellett Ahogy Boris Johnson mondta; „feljutottunk a hegycsúcsra, de a lefelé út gyakran veszélyesebb ” – olvasható az Euronews összeállításában.

Paradoxon: A korlátozások enyhítése egybeesik a világjárvány csúcsával  -címmel ír a mai România Liberă napilap arról, hogy Románia még nem érte el a koronavírus-járvány csúcspontját, de mindössze négy napon belül, azaz május 15-ig enyhíti a korlátozásokat. A sürgősségi állapot megszűnik, és a vészhelyzet kevésbé szigorú korlátozásokkal lép hatályba. Klaus Johannis államfő már két héttel ezelőtt bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg a szükségállapotot, ám akkor még úgy vélték, hogy a járvány május elseje körül tetőzik, ám ez még mindig nem következett be. A 2020. május 15-től alkalmazandó „relaxációs” intézkedéseket egy 13 oldalas tervezet formájában mutatták be, amelyet nyilvános konzultációra bocsátottak, a lakosság javaslatokat küldhet az Egészségügyi Minisztérium e-mail címére: propuneri.relaxare@ms.ro – írja a Romania Libera mai számában.

Kaszai Noriaki tanúsítványt kapott Guinness-rekordjáról, hogy ő indult a legtöbb egyéni síugró világkupaversenyen. Az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz szakportál beszámolója szerint a 47 éves japán sportoló 569 világkupa-viadalon vett részt, ezzel 131-gyel előzi meg a második svájci Simon Ammannt. Mindkét versenyző továbbra is aktív, Kaszai pedig nem is kívánja még abbahagyni, tekintve, hogy elérhető közelségben van számára a 600-as mérföldkő is. Kaszai további rekordokat is tart, ugyanis ő a legidősebb dobogós és győztes a vk történetében: 2017-ben a planicai szezonzárón 44 évesen és kilenc hónaposan lett harmadik a legendás óriássáncon, míg 2014-ben a finnországi Rukában 42 esztendősen és 5 hónaposan diadalmaskodott. A sportág élő legendája eddig nyolc olimpián vett részt, és ő a legidősebb érmes síugró, mivel 41 évesen és 254 naposan ezüstérmet nyert a 2014-es, szocsi játékokon nagysáncon. Kaszainak további két medálja van olimpiákról, emellett nyolcszor állhatott dobogóra világbajnokságokon, egyetlen aranyát 1992-ben,  sírepülésben nyerte  – tudósít a Maszol.ro portál.