Világszerte 3 millió 680 ezer koronavírussal fertőzött személyt tartanak nyilván a baltimore-i Johns Hopkins egyetem mai összesítésében. Ebből több mint 1 millió 206 ezret meggyógyultként jegyeznek, a halálesetek számát pedig csaknem 257 ezerre becsülik. A fertőzés 187 országban van jelen.

A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek.

A legtöbb COVID-19 vírussal fertőzött  személy, 1 millió 204 ezer, az Amerikai Egyesült Államokban van. Kínában közel 84 ezer esetet tartottak nyilván ma délelőtt. Oroszországban csaknem 166 ezer igazolt fertőzést tartanak számon, 21 ezer gyógyultat és 1537 elhunytat regisztráltak. Leonyid Rosal, a sürgősségi gyermeksebészeti és traumatológiai kutatóintézet elnöke a Kommerszant című lapnak nyilatkozva elmondta, hogy orosz orvosok és katonák egy 2019. június 24-én, az Összoroszországi Népfront szervezésében megtartott zárt tanácskozáson arra a megállapításra jutottak, hogy az egészségügyi rendszer nincs felkészülve a tömeges orvosi segítségnyújtásra rendkívüli helyzet esetén. A résztvevők arra következtettek, hogy ebbõl a szempontból az összes régiónak önellátónak kellene lennie, kiküszöbölendõ a betegek Moszkvába vagy Szentpétervárra szállításának kényszerét. Az ebben a témában Oroszországban első ízben megtartott fórum résztvevői indítványozták, hogy a tárcák kezdjék meg a szakemberek felkészítését a sérültek tömeges fogadására, számítsák ki, hogy az ágyállományban mekkora tartalékokat kell kialakítani, lássák el káderekkel és felszereléssel a régiókat, biztosítsák az egészségügyi alkalmazottak folyamatos továbbképzését. Az országos ismertségű Rosal doktor úgy vélekedett, hogy a veszélyről nem zárt ajtók mögött kellett volna tanácskozni, hanem „teli torokból kiabálni”.

Spanyolországban több mint 123 ezer gyógyultról számoltak be, a Hopkins egyetem 219 ezer fertőzöttet és 25 és fél ezer halottat tart nyilván. A spanyol kabinet keddi ülésén dönt arról, hogy immár negyedszer kezdeményezi a május 9-én lejáró szükségállapot újabb meghosszabbítását a törvényhozásnál, most először azonban ennek elfogadása nehézségekbe ütközhet. Nem támogatja tovább a szükségállapot fenntartását a legnagyobb ellenzéki erőnek számító konzervatív Néppárt (PP), mivel az országban hétfőn már megkezdődött az óvintézkedések fokozatos enyhítése.

Olaszországban az aktív fertőzöttek száma egy nap alatt valamivel több mint ezerötszázzal csökkent. A május 4-ei újraindítás után emelkedett az utcán tartózkodók száma, és intenzívebb a városi járműközlekedés is. Olaszországban a gyógyultak száma túllépte a 85 és fél ezerhez közelít. 213 ezer fertőzöttet és közel 29 és fél ezer halálesetet tartanak számon.

Emmanuel Macron francia államfő kijelentette, korlátozni fogják a külföldi utakat. Az általános karantént jövő héten felváltó óvintézkedések bevezetése fokozatos lesz. Június 2-ig csak a lakóhelyük körüli 100 kilométeres körzetben mozoghatnak a franciák.  Franciaországban több mint 170 és fél ezer fertőzöttet, csaknem 53 ezer gyógyultat és 25 és fél ezer elhalálozást jegyez a koronavírus okán a Hopkins Egyetem.

Németországban 167 ezer fertőzöttet, 137 ezer gyógyultat és csaknem 7 ezer elhunytat tartanak számon. Egyre több német tartomány jelent be terveket a koronavírus-járványt lassító korlátozások fokozatos visszavonására, tegnbap a járvánnyal legerősebben sújtott Bajorország kormánya is ismertette menetrendjét – ismertette müncheni tájékoztatóján Markus Söder tartományi miniszterelnök. 

Magyarországon 1979-re csökkent az azonosított fertőzöttek száma, 759-en meggyógyultak, az elhunytak száma 373, 10 628-an vannak hatósági házi karanténban és több mint 88 és fél ezer mintavétel történt – tájékoztat a koronavirus.gov.hu mai közleménye.