Miközben az új koronavírussal megfertőzöttek száma nő, a betegségben elhunytak száma szintén nő Románia a szükségállapot feloldására készül – amely két hét múlva esedékes – írja a ziare.com. A lap megemlíti, hogy a járvány alakulása egyáltalán nincs összhangban a kormány korábbi, a szabályok lazulására vonatkozó kijelentéseivel, és mi több a kormány szóvivője már olyan nyilatkozatot is tett, amelynek értelmében május 15-én a szükségállapotot meghosszabbítják, és marad minden a régiben, azaz úgy, ahogy már megszoktuk-forma. A digi24.ro lehetséges forgatókönyveket vázol Raed Arafat államtitkár nyilatkozataira építve arról, hogy is lesz az enyhülés. A Ziarul Financiar pedig arról tudósít, hogy ma újraindult a romániai autóipar. 300 ezer dolgozó tér vissza a Dacia és Ford gyártó üzemeibe. A lap szerint ennek dominóhatása lesz, és lassan minden iparág újraindul.

Eséssel indult a hétfői kereskedés az európai tőzsdéken, a hangulatra az USA és Kína közötti, fokozódó feszültség nyomta rá bélyegét, miután Donald Trump amerikai elnök csütörtöki nyilatkozata után az USA külügyminisztere is ráerősített arra a vonalra, hogy az új vírus a vuhani laboratóriummal függ össze. Az irányadó európai részvényindexek lejjebb kerültek a hétfői piacnyitás után, és az ázsiai tőzsdék  szintén eséssel kezdtek– írja a Portfolio.hu gazdasági lap. Azt mondhatom, hogy komoly mennyiségű bizonyíték áll a rendelkezésünkre arra vonatkozóan, hogy az új koronavírus a vuhani laboratóriumból származik – jelentette ki Mike Pompeo az amerikai ABC (American Broadcasting Company) csatornának nyilatkozva. Az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere emlékeztetett, hogy nem ez lenne az első alkalom, amikor egy kínai laboratóriumban bekövetkező kudarc miatt szabadul el a vírus. A Bloomberg beszámolója szerint Pompeo azt mondta egyetért a hírszerzési hivatal jelentésével, ami kizárta, hogy genetikai módosításokkal vagy ember általi fejlesztésekkel alakult ki ez a vírus. Az összeesküvés-elméletekben hívők szerint a világszerte több mint 200 ezer emberéletet követelő járvány a Vuhani Virológiai Intézet részeként működő Vuhani Nemzeti Biológiai Biztonsági Laboratóriumból szabadult ki abban a városban, ahol elsőként diagnosztizálták a vírus okozta Covid-19-et. Miközben tudományos körökben konszenzus van arról, hogy a koronavírus természetes módon keletkezett, és valamilyen állattól származik, a laboratóriumi kreálás elmélete  is szárnyra kapott. Donald Trump amerikai elnök már április 15-én azt mondta, a kormány vizsgálja, hogy a vuhani laborból ered-e a vírus. Azóta pedig egyre gyakrabban megnyilvánulnak ebben a témában az amerikaiak Kínát hibáztatva a világjárvány miatt.A kínai labor vezetője reakciójában hangsúlyozta, hogy a fertőző betegségek több mint hetven százaléka állatoktól, kiváltképpen vadállatoktól származik. Az utóbbi években az emberek és vadállatok közti szoros kapcsolat, a globális klímaváltozás és az emberi tevékenység folyamatos terebélyesedése miatt megfigyelhető volt ennek a kockázatnak a növekedése. A Reuters hírügynökség egy korábbi beszámolójában rámutatott arra, hogy a járványok idején gyakran kapnak lábra különféle elméletek.

Tegnap, a sajtószabadság világnapja alkalmából  a Riporterek Határok Nélkül ausztriai kampánycsoportja sajtószabadság díjjal tüntette ki a BIRN– azaz a Balkáni Oknyomozó Újságírói Hálózatot  – tudósít a balkaninsight.com. A Riporterek Határok Nélkül bécsi irodájának indoklása szerint a BIRN munkájával rendkívül sokat tett azért, hogy Kelet és Dél-kelet Európában az oknyomozó újságírás fennmaradhasson, hangot adott a háborús bűncselekmények áldozatainak, és elkötelezett az emberi jogok védelme, a demokrácia, és az igazságért folytatott harcnak. A díj emellett kitünteti a BIRN alapítóját, Gordana Igric-t úttörő munkájáért a hálózat létrehozásában,  Gordana 2018 májusáig volt a szervezet regionális igazgatója. A Balkáni Oknyomozó Újságírói Hálózatnak   Albániában, Bosznia és Hercegovinában, Koszovóban, Észak-Macedóniában, Romániában és Szerbiában is vannak munkatársai, illetve bedolgoznak újságírók Bulgáriában, Horvátországban, a Cseh Köztársaságban, Görögországban, Magyarországon, Moldovában, Montenegróban, Lengyelországban, Szlovákiában és Ukrajnában is. A sajtószabadság– Jelzés Európának  nevű díját Riporterek Határok Nélkül ausztriai fiókja adja át évente egy olyan nemzetközi nonprofit vállalkozásnak amely védi az információ szabadságát. A Riporterek Határok Nélkül célja a szabad és független újságírás támogatása, és a médiában dolgozók védelme.