Világszerte 3 millió 519 ezer koronavírussal fertőzött személyt tartanak nyilván a baltimore-i Johns Hopkins egyetem mai összesítésében. Ebből több mint 1 millió 129 ezret meggyógyultként jegyeznek, a halálesetek számát pedig csaknem 247 ezerre becsülik. A fertőzés 187 országban van jelen.

A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek.

A legtöbb COVID-19 vírussal fertőzött  személy, 1 millió 158 ezer, az Amerikai Egyesült Államokban van. Kínában közel 84 ezer esetet tartottak nyilván ma reggel. Oroszországban 145 ezer igazolt fertőzést tartanak számon, 18 ezer gyógyultat és 1356 elhunytat regisztráltak. Az országban tegnapig csaknem 4,1 millió tesztet végeztek. Az orosz kormány tegnap feloldotta az orvosi maszkok és a biológiai védőruházat kivitelére vonatkozó tilalmat. A március 2-án bevezetett kiviteli stop eredetileg június 1-ig lett volna hatályos.

„A koronavírus által leginkább érintett hét európai ország közül Spanyolországban növekszik legkevésbé az új esetek száma” – mondta Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója Madridban. A spanyol kormány összesen 14,5 millió maszkot juttat el ingyen a lakossághoz a következő napokban köztéri osztással. A jövő héttől kezdődően négy, egyenként legkevesebb két hétig tartó fázisban enyhítenek a korlátozásokon, várhatóan június végéig. Az enyhítés ellenére a kormány kezdeményezni fogja a parlamentnél a járvány miatt érvényben lévő szükségállapot meghosszabbítását május 24-ig. Spanyolországban több mint 118 900 gyógyultról számoltak be, a Hopkins egyetem 217 ezer fertőzöttet és 25 ezer halottat tart nyilván.

Olaszországban mától újraindul a termelés és az építőipar. Enyhítik a városokon belüli kijárási korlátozást is. A gyógyultak száma túllépte a 81 és fél ezret. A gócpont Lombardiában most először ötven alá csökkent a halálos áldozatok napi száma: 42-re a korábbi több mint nyolcvanról. A francia kormány július 24-ig meghosszabbítja a koronavírus-járvány okán kihirdetett egészségügyi rendkívüli állapotot – jelentette be a hétvégén a francia egészségügyi miniszter. 

Franciaországban csaknem 169 ezer fertőzöttet, több mint 50 ezer 800 gyógyultat és 24 800 elhalálozást jegyez a koronavírus okán a Hopkins Egyetem.

Németországban 165 ezer fertőzöttet, 132 és félezer gyógyultat és 6800 elhunytat tartanak számon.

Magyarországon 2054-re csökkent az azonosított fertőzöttek száma, 630-an meggyógyultak, az elhunytak száma 351, 10 459-en vannak hatósági házi karanténban és kis híján 84 ezer mintavétel történt – tájékoztat a koronavirus.gov.hu mai közleménye.