Európában az új koronavírussal megfertőzöttek számának csökkenése, illetve a gazdasági helyzet romlása miatti aggodalom egyre több államot arra késztet, hogy feloldja, vagy enyhítse a szükségállapotban bevezetett szabályokat. A francia Le Point arról számol be, hogy Dániában már szinte a régi kerékvágásban zajlik az élet, a korlátozó intézkedéseket visszavonták, kinyitottak az iskolák, a vendéglők és bárok, az edzőtermek és  szépségszalonok is. A Libre Belgique szerint Svájc szintén arra készül, hogy május 11 után feloldja a korlátozásokat, és megtanuljon a vírussal együtt élni.  Olaszországban a központi kormányzat bejelentette ugyan, hogy fokozatosan enyhítenek a szabályokon, ám ezzel egyes tartományok nem értenek egyet, illetve azt kérik, hogy ők dönthessenek ebben az ügyben a helyi tényekhez igazodva – tudósít az Agenzia Nazionale Stampa Associata – azaz az olasz ANSA hírügynökség. Franciaországban a bruttó nemzeti össztermék 5,8% százalékkal csökkent az első félévben azaz történelmi mélyrepülésben van, így a franciák is az élet újraindítását tervezik. A Le Monde szerint erről régiónként döntenek, az illető vidék járványügyi helyzetének függvényében, illetve a miniszterelnök a szakszervezetek és a munkáltatók képviselői  közötti tárgyalások függvényében. Az Európai Központi Bank becslései szerint a recesszió, amely már egész Európában érezhető 5 és 12% gazdasági visszaesést eredményez ebben az évben. A Le Figaro arról is ír, hogy az Európai Központi Bank éppen ezért kidolgozta azokat a mentőstratégiákat és csomagokat amelyekkel egyensúlyozni lehet valamelyest a válságot. Boris Johnson brit miniszterelnök, aki megfertőződött az új koronavírussal és csak nemrégiben épült fel azt nyilatkozta a The Telegraph szerint hogy részletes tervet dolgoztak ki a korlátozó intézkedések feloldására Angliában, ahol úgy vélik már tetőzött a járvány ezért újraindulhat a gazdaság, az iskolák, és szabad lesz utazni jövő héttől. A The Guardian arról ír, hogy a karanténállapot bevezetése óta most utazhatnak a kínai állampolgárok is először – a kínai hatóságok arra számítanak, hogy a Munka ünnepe alkalmából, amely idén öt napos emberek milliói kelnek útra az országon belül.

Romániában óránként körülbelül 70 vállalat szűnik meg, az ország éves gazdasági visszaesése elérheti a 6,5%-ot, a második negyedéves GDP-zuhanás pedig 15,4%-os lehet – derül ki abból a folyamatosan frissülő infografikából, amelyet a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának kutatócsapata hozott létre annak érdekében, hogy átfogó képet nyújtson az ország gazdasági helyzetéről. Az elemzés készítőinek becslései szerint 2020 második negyedévében várhatóan nem lesz olyan megye az országban, ahol a GDP visszaesése ne haladná meg a 12%-ot. – tudósít  Transindex.ro

Magyarországon mától enyhítettek a korlátozó intézkedéseken, a magyar kormány  döntéseiről a Hivatalos Közlöny értesíti az állampolgárokat, a vidéken élők számára külön rendelkezéseket hoztak, a fővárosban élők számára úgyszintén. A kijárási korlátozás országszerte megszűnik, ám számos szabály még érvényben marad, így a szociális érintkezések vonatkozóak, kötelező a maszk és kesztyű viselete tömegközlekedési eszközökön, vagy ahol ez indokolt – tudósítanak a magyarországi lapok, köztük a Portfolio.hu gazdasági lap. Ugyanakkor a szomszédos országban az új koronavírust kimutató teszt gyártása is elkezdődik: Magyarországon elsőként a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban indult el az a koronavírus teszt, amely 99,5 százalékos pontossággal kimutatja a lezajlott Covid-19 fertőzést – közölte Bedros J. Róbert országos kórházfőparancsnok-helyettes pénteken az MTI-vel.

A nyugat-balkáni országok lakossága egyre türelmetlenebb a koronavírus-járvány miatt: a bevezetett intézkedések, például a kijárási tilalom ellen tiltakoztak Szerbiában ismét. A boszniai Szerb Köztársaság vezetése közölte, hogy korai volt az enyhítés, mert újra nő a fertőzöttek száma – adja hírül a az USNews és a Reuters belgrádi tudósítója. Szerbia vezető epidemiológusa, Predrag Kon azt nyilatkozta az állami tulajdonban levő RTS Tv-nek, hogy  a kormány döntése kompromisszum volt, és elsietett. A szerb kormány a továbbiakban a fokozatos enyhítés politikáját fogja alkalmazni, amelynek értelmében az éttermek és kávézók a jövő héttől nyitva tartanak, a tömegközlekedés Belgrádban május 8-tól helyreáll, az óvodák pedig május 11-én nyílnak meg újra a biztonsági intézkedések betartásával. A boszniai kormány közölte, elővigyázatosságból júniusig biztos nem indítja újra a légi forgalmat. Észak-Macedóniában is úra nő a regisztrált fertőzöttek száma. Szkopje bejelentette, a diákok az idén már nem térnek vissza az iskolapadba, június 10-ig folytatódik az online oktatás. Az érettségik elmaradnak, mindenki a lezárt érdemjegyét kapja meg érettségi jegyként.Montenegróban a kormány engedélyezte az üzletek kinyitását, a tömegközlekedés újraindítását és a lakhely elhagyását.