Az államfő tudomásul vette, hogy a szenátus elutasította Székelyföld autonómia statútumát, és megjegyezte: az ehhez hasonló törvénykezdeményezéseknek nincs mit keresniük a román parlamentben – közölte szerda este az elnöki hivatal a szenátusi szavazásra reagálva.

A kommüniké szerint az államfő határozott fellépése nélkül a szenátus nem sietett volna elutasítani nagy többséggel az „alkotmányellenes és veszélyes tervezetet”, amelyet a „Szociáldemokrata Párt felelőtlen cinkosságával” hallgatólagosan elfogadott a képviselőház.

„Románia elnöke arra figyelmeztet, hogy az ilyen törvényjavaslatok elsősorban a magyar közösségnek ártanak, és az elmérgesedés kockázatát hordozó mesterséges feszültséget keltenek a társadalomban. Az ilyen törvényjavaslatoknak, amelyek semmibe veszik az alkotmányos rendet, soha nem kellene Románia parlamentjének napirendjére kerülniük” – zárul az elnöki hivatal közleménye.

Az államfő tegnap déli nyilatkozata élénk visszhangot váltott ki. Az RMDSZ és több román párt is elítélte a szerintük Nagy-Románia Pártra jellemző stílust, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat pedig feljelentést tett az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál.