Jó napot, Ciolacu! – mondta magyarul Klaus Johannis kora délutáni sajtótájékoztatóján, ezzel is nyomatékosítva, hogy a Székelyföld autonómiájáról szóló tervezet hallgatólagos elfogadását az ellenzéki Szociáldemokrata Párt és a magyarok közötti titkos alku eredményének tartja.

presidency.ro

Újabb éles támadást intézett a Szociáldemokrata Párt (PSD) ellen az államfő, ezúttal annak ürügyén, hogy a képviselőház hallgatólagosan elfogadta a Székelyföld autonómiájára vonatkozó törvényjavaslatot, amelyet az RMDSZ-listán mandátumot szerzett két MPP-s törvényhozó nyújtott be.

Kora délutáni nyilatkozatában Klaus Johannis többször használta a „hihetetlen” és az „elfogadhatatlan” kifejezést annak minősítésére, hogy – mint mondta – „az RMDSZ a PSD segítségével átvitt a képviselőházon egy törvényt, amely széleskörű autonómiát ad Székelyföldnek”.

Az államfő nem részletezte, hogy milyen információk alapján tulajdonítja bármilyen alku eredményének a tervezet szavazás nélküli elfogadását, amire elégséges magyarázat a törvényhozási tevékenység hiánya. Ehelyett feltette a kérdést: vajon mit ígért a PSD-nek „a budapesti vezér, Orbán Viktor ennek az alkunak a fejében”?

Az államfő kijelentette, hogy miközben ő, a kormány és más hatóságok a koronavírus-világjárvánnyal küzdenek, „a nagy PSD a parlament titkos irodáiban azért küzd, hogy Erdélyt a magyarok kezére játssza”. Az államfő szerint ez újabb bizonyítéka „a mérgező PSD-s többségnek”, és reményét fejezte ki, hogy a „drága románok” most talán jobban értik, miért akart előrehozott választásokat.

„Többé nem akarom, hogy a nemzet fontos problémáit a PSD döntse el. Többé nem akarom, hogy ez a mérgező PSD-s többség hozzon döntéseket Románia ellenében és a románok ellenében. Az ilyesmi elfogadhatatlan! És amíg én leszek Románia elnöke, ilyen törvény nem lesz” – zárta nyilatkozatát Klaus Johannis.

A nyilatkozat itt meghallgatható: