Világszerte 3 millió 50 ezer koronavírussal fertőzött személyt tartanak nyilván a baltimore-i Johns Hopkins egyetem mai összesítésében. Ebből 896 ezret meggyógyultként jegyeznek, a halálesetek számát pedig több mint 211 ezerre becsülik. A fertőzés továbbra is 185 országban van jelen.

A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek.

A legtöbb COVID-19 vírussal fertőzött  személy, 988 ezer, az Amerikai Egyesült Államokban van. Donald Trump amerikai elnök tegnap esti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy New York államban meghosszabbítják a kijárási korlátozást, és nem tartják meg a demokrata elnökjelölti előválasztást, ami először fordul elő a tagállam történetében. Több amerikai szövetségi államban viszont megkezdték a mindennapi élet újraindítását.  Oroszországban  87 ezer fölé emelkedett a nyilvántartott koronavírusos esetek száma, amely több mint háromezerrel meghaladja a kínai fertőzések számát.

Spanyolországban, ahol a járvány továbbra is lassul, már több mint 120 ezer 800 gyógyultról számoltak be, a Hopkins egyetem 229 ezer fertőzöttet és 23 és fél ezer halottat tart nyilván. A spanyol gazdaság egyre több ágazatában kezd beindulni az élet, hetek óta zárva tartó vendéglátóhelyek nyitnak ki, hogy elvitelre lehessen ételt vásárolni, és több heti leállás után újra megkezdődött a termelés több autógyárban.

Olaszországban március óta a legalacsonyabb az új fertőzöttek száma. A római kormány engedményként szabadtéri misézést ígért a templomok további bezárása ellen erőteljesen tiltakozó olasz püspöki karnak, miközben fodrászok üzleteikhez láncolták magukat, a Scala milánói operaház pedig bejelentette, hogy újranyitja kapuit, máskülönben csődbe jut. 

Franciaországban a kormány mellett működő tudományos tanács szakemberei szerint az országon belüli közlekedést május 11. után nem szükséges korlátozni, amennyiben az óvintézkedéseket mindenki betartja, a külföldre utazást azonban még pár hónapig nem ajánlják. Franciaországban csaknem 166 ezer fertőzöttet, 46 ezer gyógyultat és 23 ezer elhalálozást jegyez a koronavírus okán a Hopkins Egyetem.

Németországban újabb 12 német tartományban lépett életbe a járvány miatt bevezetett maszkviselési kötelezettség, így a 16 közül már 15 tartományban kell eltakarni a szájat és az orrot több élethelyzetben a cseppfertőzéssel terjedő vírus átadásának akadályozására.

Magyarországon 2649-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, 516-an meggyógyultak, az elhunytak száma 291, 9 899-en vannak hatósági házi karanténban és több mint 67 ezer mintavétel történt – tájékoztat a koronavirus.gov.hu mai közleménye. Szijjártó Péter külügyminiszter mai chisinaui villámlátogatásán százezer egészségügyi maszkból és ötezer orvosi védőruházatból álló szállítmányt kísért el Moldovába.