Lazulunk, de csak módjával. A hatóságok fokozatosan szorították be a csavart, fokozatosan fogják felengedni is – írja a Republica online lapban Florin Negruțiu, aki szerint az államelnök tegnapi beszédében több volt a ha, mint a határozott kijelentés, ezek közül a legfontosabb így hangzott: a felengedés első fázisába lépünk. Azt azonban nehéz elhinni, hogy kinyílnak majd a nagy üzletházak, hogy megengedik a 100 fősnél nagyobb rendezvények megtartását, és az sem valószínű, hogy idén nyáron Vama Vechre vagy Mamaiara megyünk nyaralni, külföld, szóba sem jöhet. Kiengednek tehát a házból, de csak azzal a feltétellel, hogy a társadalmi távolságtartás szabályai szerint éljük életünket, azaz minél kevesebbet érintkezzünk mindaddig, amíg el nem készül a védőoltás, ez azonban két évbe is beletelhet – írja a Republica. Abban a legtöbb romániai lap egyetért, hogy a május 15 utánra tervezett enyhülés lesz a teszt, amelyet jó lenne nem elbukni, mert ha mégis, nagyon nehéz lesz az embereket újra visszaterelni a lakásokba és eluralkodik a káosz – véli a ziare.com. A lap szerint nem egységesen kellene eljárni, hanem figyelembe véve a helyi sajátosságokat, példaként Suceava és Hargita megye esetét hozta fel: íg előbbi megye a főváros után a legfertőzöttebb,  és számos megoldatlan probléma van, addig Hargita megyében még mindig a legalacsonyabb az új koronavírussal megfertőzöttek száma.Arról, hogy Románia május 15 után enyhíteni készül a szükségállapot idején bevezetett szabályokon a Reuters hírügynökség is tudósít, illetve a New York Times – utóbbi megemlíti, hogy az ország elnöke bejelentette, az emberek szabadon járhatnak majd, de zárt helyeken és a tömegközlekedési eszközökön a maszk viselése kötelező lesz.

Egyelőre nem számítunk a kereslet hirtelen növekedésére, idén akár 20-40 százalékkal is visszaeshet az európai gépkocsigyártás 2019-hez képest. Ezt a visszaesést valószínűleg nem lehet behozni jövőre sem, legfeljebb néhány év múlva normalizálódhat a kereslet – jelentette ki Alexander Brenner, a Roland Berger autóipari  tanácsadó cég szakértője, akivel a német autószektor jelenlegi helyzetéről, jövőjéről, a koronavírus-járvány okozta kihívásokról, buktatókról és lehetőségekről beszélgetett Szandányi Levente, a Portfolio gazdasági lap újságírója. Kik lehetnek a kialakult helyzetnek a nagy nyertesei és vesztesei az iparágban? – kérdezte Szandányi levente Brennertől, aki  szerint a nyertesek valószínűleg azok közül az erős likviditással rendelkező szereplők közül kerülnek majd ki, amelyek egyrészt meg tudják őrizni erős pozíciójukat a visszaesés idején, másrészt esetleg ki tudják használni a piaci konszolidációban rejlő lehetőségeket. A vesztesek pedig azok a már említett vállalatok lesznek, amelyek már a koronavírus-válság előtt is nehézségekkel küzdöttek.A mioveni Dacia gyár kedden újrakezdte a termelést, igaz csökkentett létszámú munkacsoportokkal.A  Groupe Renault România bejelentette, hogy május negyedikétől minden részlegen újraindulna a munka, betartva azokat az egészségügyi szabályokat, amelyek a járvány terjedését fékezik – tudósított a Digi24. A romániai autóipar szereplői még a hónap elején bejelentették, hogy tevékenységeiket átszervezik annak érdekében, hogy segíthessenek a koronavírus okozta egészségügyi válságon, például azzal, hogy lélegeztetőgépeket javítanak.

Az Európai Unió lakosságának mintegy 17,1 százaléka él túlzsúfolt háztartásokban a legutóbbi, 2018-as összesítés szerint. Az összes tagállam közül Romániában a legnagyobb a túlzsúfoltság, nálunk a lakosság 46,3 százaléka él családjával számukra túl kicsi lakásban – derül ki az Eurostat felméréséből. A túlzsúfoltság hivatalosan azt jelenti, hogy nincs elég szoba a család méretéhez viszonyítva, ami ilyenkor, járvány idején, amikor mindenki otthon marad, különösen kellemetlen lehet. Nemcsak azért, mert esetleg ugyanabban a szobában játszik a gyerek, ahol az apa épp távmunkát végezne, hanem mert a túlzsúfolt környezet a vírus terjedésének kockázatát is növeli. A romániai előírások szerint például egy fertőzött személy, aki tünetmentes vagy csak enyhe tüneteket mutat, akkor maradhat adott esetben otthon, ha külön szobát tudnak neki biztosítani. Ezt egy amúgy is túlzsúfolt háztartásban nyilván lehetetlen kivitelezni, ezért egy ilyen családban élő fertőzöttet kórházba kell szállítani, aminek nyilván további következményei lehetnek – írja az Eurostat felmérése alapján a Háromszék, a Transindex, az Agerpres hírügynökség, a Bursa.ro vagy a buisness24.ro.