Világszerte 2 millió 573 ezer koronavírussal fertőzött személyt tartanak nyilván a baltimore-i Johns Hopkins egyetem mai összesítésében. Ebből 688 ezret meggyógyultként jegyeznek, a halálesetek számát pedig több mint 177 ezerre becsülik. A fertőzés 185 országban van jelen.

A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek.

A legtöbb COVID-19 vírussal fertőzött  személy, 825 ezer, az Amerikai Egyesült Államokban van. Az eddigi adatokkal ellentétben nem február 29-én, hanem már hetekkel korábban halálos áldozatot követelt az új típusú koronavírus az Egyesült Államokban – közölték illetékesek helyi idő szerint tegnap Kaliforniában. Az egészségügyi hatóságok boncolást végeztek két emberen, akik a hónap elején haltak meg otthonaikban, Kaliforniában február 6-án és február 17-én, és mindkettejük szervezetéből kimutatták az új koronavírust. Az Egyesült Államok elsőként tiltotta meg a beutazást a járvány kiindulópontjának számító Kínából, de egészségügyi szakemberek már akkor arra figyelmeztettek, hogy a kórokozó már az országban lehet.

Iránban a vírus fertőzöttjeinek száma 84 ezer, a regisztrált halálesetek száma 5 300, ám a gyógyultaké közel 61 ezer.

Indonéziában megtiltják az utazásokat a ramadánt lezáró íd al-fitr böjtvégi ünnepen, Szaúd-Arábiában a ramadán alatt is zárva marad a mekkai és a medinai nagymecset. 

Oroszországban megkezdte működését tegnap Új-Moszkvában az a járványközpont, amelynek építését március 12-én kezdték meg az orosz fővároshoz 2012-ben csatolt területen. Eközben Oroszországban az elmúlt egy nap alatt 5642-vel közel 53 ezerre nőtt a nyilván tartorr koronavírus-fertőzések száma. Az esetek 45 százaléka tünetmentes.

A spanyol egészségügyi minisztérium  közölte, hogy idén elhalasztják a hagyományos pamplonai bikafuttatást, amely külföldi turisták százezreit vonzza a navarrai városba. Spanyolországban már több mint 82 és fél ezer gyógyultról számoltak be, a Hopkins egyetem 204 ezer fertőzöttet és 21 ezer halottat tart nyilván.

Olaszországban tovább csökkent az aktív fertőzöttek száma, a halottaké ismét emelkedett. Mára közel 184 ezer fertőzöttet, több mint 24 és fél ezer halottat regisztráltak, ám a gyógyultak száma meghaladta az 51 és fél ezret.  

Franciaországban stagnál a halálozások mértéke, fokozatosan csökken a kórházi beteg száma. 159 ezer fertőzöttet és több mint 20 é fél ezer elhalálozást jelentettek, de a nyilván tartott gyógyultak száma közelít a 40 ezerhez. A francia kormány tegnap jelezte, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások feloldása utáni óvintézkedésekről nemcsak vitát, hanem szavazást is tartanak majd a parlamentben. 

Hetente több millió koronavírustesztet kellene elvégezni Németországban a szövetségi kormány egy formálódó járványügyi törvénycsomagja szerint, amelyről ma számoltak be német lapok. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvény várhatóan júniusban életbe lépő módosítása szerint a 83 milliós lakosság 5,4 százalékának megfelelő 4,5 millióra kell emelni a hetente elvégzett koronavírustesztek számát, hogy Németország fokozatosan maga mögött hagyja a társadalom és a gazdaság működését fékező járványügyi vészhelyzetet.

Magyarországon 2168-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, 295-en meggyógyultak, az elhunytak száma is 225, 11 ezren vannak hatósági házi karanténban és több mint 52 ezer mintavétel történt – tájékoztat a koronavirus.gov.hu mai közleménye.

Megkezdődött az első magyar, hordozható koronavírus-specifikus lélegeztetőgép szabadalmi eljárása – erősítette meg ma Székely Imre mérnök, ötletgazda. A Femtonics Kft. a Semmelweis Egyetem segítségével fejlesztette ki a gépet, amely a koronavírus miatt súlyos állapotba került betegeken is segíthet. A szerkezetet könnyen és nagy mennyiségben lehet gyártani, kevés alkatrészből áll, kicsi, kompakt és egyszerűen kezelhető. Rendelkezik egy összetett szűrővel is, amely a kilélegzett levegő vírustartalmát semlegesíti, így az egészségügyi személyzetet is védi.