Mostanáig 9 710 igazolt fertőzöttet és 2406 koronavírusból meggyógyult személyt tartanak nyilván hazánkban – közölte ma a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Az elmúlt 24 órában 468-al nőtt az igazolt esetek száma. Az új koronavírus-fertőzéssel összefüggésbe hozott halálesetek száma hazánkban 508-ra emelkedett. Ugyanakkor több mint 12 és fél ezer (12 809) személy van intézményes karanténban, további 40 774 otthoni elkülönítésben vagy orvosi megfigyelés alatt. Jelenleg 288 beteget ápolnak az intenzív osztályokon. Eddig országszerte 106 357 tesztet végeztek.

Az egészségügyi minisztérium mai közleménye szerint tegnap elhunyt egy 62 éves, koronavírussal fertőzött konstancai orvos. A férfi a konstancai megyei sürgősségi kórház belgyógyászati részlegének orvosa volt. A laboratóriumi tesztáprilis 8-án igazolta a koronavírussal való fertőzöttséget. Az orvos április 21-én hunyt el a fővárosi Matei Balş járványtani intézetben. A férfi állapotát kóros elhízás súlyosbította. Ez az 508-ik, koronavírussal diagnosztizált személy Romániában, aki nem élte túl a betegséget.

A diplomáciai képviseletek és a konzuli hivatalok által szolgáltatott adatok alapján 953 külföldön élő román állampolgárnál mutatták ki eddig a kórt. A legtöbb koronavírussal fertőzött román állampolgár Olaszországban van, 636 személy, ezt Spanyolország követi 196-os mérleggel, majd Franciaország, 14-el. A koronavírusjárvány kitörése óta 64 külföldön élő román állampolgár hunyt el.