Világszerte több mint 2 millió 400 ezer igazolt koronavírussal fertőzött személyt tartanak nyilván az amerikai Johns Hopkins egyetem adatai szerint. A világjárványban eddig több mint 165 ezer személy vesztette életét. Közel 630 ezren meggyógyultak.

A legtöbb koronavírussal fertőzött beteget, illetve a legtöbb halálesetet az Amerikai Egyesült Államokban jegyezték. Európában Olaszországot, Spanyolországot és Nagy Britanniát sújtotta leginkább a járvány.

Olaszországban 9 héttel ezelőtt jelentették az első koronavírussal fertőzött beteget, és már 7 hete érvényben vannak a társadalmi távolságtartásra vonatkozó előírások. Közel 24 ezer halálesetet és mintegy 180 ezer fertőzött személyt tartanak nyilván. Az utóbbi héten naponta mintegy 3000 új fertőzött esetet, és 400 halottat jelentettek Olaszországban. Amennyiben az új megbetegedések, illetve a halálesetek száma folyamatosan csökken, azokban a régiókban, ahol nincsenek fertőzési gócok, április 27-én újraindíthatnak egyes gazdasági tevékenységeket, május negyedikétől pedig fokozatosan nyitják meg az építőtelepeket, üzleteket, kávézókat és vendéglőket. Egy következő fázisban kerül sor a turizmus és a művelődési intézmények újraélesztésére. A tanintézmények viszont csak szeptemberben kezdik újra a tevékenységüket.

A hatóságok jelenleg az olaszországi öregotthonokra összpontosítanak, ahol az utóbbi időben mintegy 6000 idős személy vesztette életét a COVID 19 vírussal való fertőzés szövődményeiben. A legutóbbi ellenőrzések során kiderült, hogy az idősotthonokban dolgozó személyzet sok esetben nem rendelkezik a szükséges védőfelszereléssel.

A francia kormány külön stratégiával készül a lakossági elszigetelés feloldása utáni időszakra. Egy csaknem háromórás sajtótájékoztatón a miniszterelnök és az egészségügyi miniszter világos üzenetet fogalmazott meg: csakis az óvintézkedések védhetik meg  a lakosságot az új koronavírustól. A gazdasági és az oktatási tevékenység május 11-től fokozatosan újraindulhat.

Semmi nem lesz úgy, ahogy előtte volt, a kormánynak pedig el kell kezdenie felkészíteni a lakosságot arra, hogy együtt éljen ezzel a vírussal, magyarázta Eduard Philip miniszterelnök. A Román Rádió tudósítója, Daniela Coman szerint a francia kormány 2021-re vagy még későbbre várja az új koronavírus elleni oltás megjelenését. Eduard Philip azt is hangsúlyozta, hogy jelen pillanatban nincs egyhangúlag elfogadott és hatékony kezelés – noha élénk iramban folynak a kutatások -, következésképp a megelőzés az egyetlen eszköz a betegség elleni harcban. Az elszigetelés feloldása utáni időszakban három típusú óvintézkedésre lesz szükség. Az első a fizikai távolság fenntartása, a kézmosás és fertőtlenítés, valamint védőmaszk viselése. A francia hatóságok javasolják mindenkinek szájkmaszk hordását, sőt hamarosan kötelezővé tehetik a közszállítási eszközökön. Emellett tesztelni fognak mindenkit, aki a fertőzés legkisebb tünetét mutatja. Pozitív eredmény esetén az illetőt elszigetelik.

A francia kormány javasolja továbbá a cégeknek a távmunka meghosszabbítását azokban az ágazatokban, ahol ezt már használják. Az újranyitó boltokban szigorú távolságtartási és higiéniai szabályokat vezetnek be. A legnehezebb az iskolák felkészítése lehet a távolságtartási intézkedések betartására. Fontolgatják az osztályok kettéosztását, a diákok hetente felváltva járnának órákra. A kijárási korlátozások feloldása nem lesz tekintettel a korra, viszont a sérülékenyeknek javasolják, hogy minél tovább maradjanak elszigetelésben.