Az egyházközségek önkéntesei és a rendvédelmi szervek képviselői juttatják el az úgynevezett szent lángot a hívekhez ortodox húsvét éjszakáján – jelentette be Marcel Vela belügyminiszter.

A tárcavezető az ortodox húsvéti szertartások kapcsán az egyház vezetőivel kötött megállapodás részleteit ismertette sajtónyilatkozatában. Mint mondta, a Jeruzsálemből érkező „szent lángot” az egyházközségek önkéntesei és a rendvédelmi állomány járőröző tagjai juttatják el a híveknek szombat este 8 órától.

A híveknek a lakóhelyük előtt kell várniuk a „szent lángot”, betartva a megelőző intézkedéseket. A kórházakhoz, a szociális központokhoz és a karanténközpontokhoz szintén a belügyi szervek képviselői juttatják el a „szent lángot”.

A szentelt vízzel és borral meghintett kenyérből, az úgynevezett pászkából pénteken és szombaton 7 és 17 óra között részesülhetnek az ortodox hívek – mondta a miniszter. Ezt a templomok előtt kijelölt helyen osztják majd az egyházi alkalmazottak és önkéntesek, akiknek védőmaszkot kell viselniük. A híveknek a hozzájuk legközelebb eső templomhoz kell menniük a „pászkáért”, és ez esetben is ki kell tölteniük a felelősségvállalási nyilatkozatot, pontos úticéljuk megjelölésével.

Az egyházi alkalmazottaknak és önkénteseknek fehér karszalagot kell viselniük a pászkaosztás alatt, ami a rendvédelmi szervek felügyeletével zajlik majd, a szervezők mellett utóbbiak gondoskodnak a társadalmi távolságtartásra vonatkozó és egyéb intézkedések betartásáról – szögezte le Marcel Vela.