Várhatóan ma hirdeti ki Klaus Iohannis azt az elnöki rendeletet, amelynek értelmében 30 nappal, május 15-ig meghosszabbodik a szükségállapot.

Erre vonatkozó szándékát már április 6-án bejelentette az államfő, miután konzultált a miniszterelnökkel és több szaktárca vezetőjével a koronavírus-járvány megfékezése érdekében foganatosított hatósági intézkedésekről. Az elnöki rendeletet a kormány dolgozza ki – szövegét hivatalosan még nem tették közzé, de a Pro TV értesülései szerint több új rendelkezést is tartalmazni fog. Ilyen például az arcvédő maszkok használatának a kötelezővé tétele május 15-étől három hónapon keresztül. Ezeket a hazai gyárak fogják előállítani, így biztosított lesz a lakosság ellátása.

Sajtóhírek szerint a rendelet három hónapra betiltja az esküvői mulatságok szervezését is. A Pro TV ugyanakkor arról is értesült hivatalos forrásokból, hogy a 65 évnél idősebbek számára majd a szükségállapot utáni időszakban is fenntartják a kijárási tilalmat. Ők várhatóan május 15 után is csak egy bizonyos idősávban járhatnak ki, ugyanis ők tartoznak a világjárvány legveszélyeztetettebb csoportjába.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is jóvá kell hagynia, és több párt jelezte, hogy nem szavazza meg.

A Liberálisok és Demokraták Szövetségének elnöke, Călin Popescu Tăriceanu szerint például Romániában újra kellene indítani a szokásos gazdasági tevékenységet, mind a vállalatok szintjén, mind a többi intézményben, annál is inkább mert az országnak vannak olyan régiói, amelyekben nincs komoly járványveszély.

A Szociáldemokrata Párt ügyvivő elnöke, Marcel Ciolacu a közösségi oldalán azt írta, az alakulata csak feltételekkel támogatja a szükségállapot meghosszabbítását – többek között átlátható döntéshozatalt kér a kormánytól, valamint a gazdaság mielőbbi újraindítását.

Victor Ponta Facebook-bejegyzésében azt írja, hogy a Pro Romania képviselői is csak bizonyos feltételek mellett szavaznák meg a szükségállapot meghosszabbítását. Ők többek között azt kérik, hogy a termelési tevékenység és szolgáltatások már május elsején induljanak be, két héttel korábban, mint ahogy azt a hatóságok tervezték az egyhónapos hosszabbítás során.