Ma újra összeül a kormány, és várhatóan eldönti, hogy mely közalkalmazotti kategóriákat küldik kényszerszabadságra forgó rendszerben. Egyúttal második olvasatban megvitatják az idei költségvetés kiegészítését.

A Román Rádió szerkesztője, Petuţa Obrejan szerint az egészségügyi és a munkaügyi minisztérium lesz a legnagyobb kedvezményezettje a költségvetés-kiegészítésnek, amelyet a koronavírus-járvány kontextusában kell értelmezni – mutatott rá a minap Ionel Dancă, a miniszterelnöki kancellária vezetője. Ennek megfelelően a legtöbb pénzt a betegszabadságok és kényszerszabadságok kifizetésére, illetve orvosi felszerelések beszerzésére utalják ki.

Ludovic Orban kormányfő szerint növekedés várható a beruházások terén is. A kabinet minden követ megmozgat – legyen szó állami, helyi vagy európai alapokról – a beruházások jelentős növelése érdekében – fogalmazott a miniszterelnök. Elmondta, hogy a helyi önkormányzatok számára is engedélyezik az eladósodási keret növelését, mivel az új hitelek révén vagy a már a leszerződött kölcsönök lehívásával szerzett összegeket csakis beruházásokra lehet majd fordítani.

Violeta Alexandru várhatóan előterjeszti az állami alkalmazottak kényszerszabadságolására vonatkozó  sürgősségi kormányrendelet tervezetét. E szerint az érintett közalkalmazottak havonta 15 napot dolgoznának, a hónap másik felére pedig az országos bruttó bér 75 százalékával fizetnék őket. Az intézkedés kizárólag a szükségállapot idejére szólna.