FRISSÍTÉS: A Stratégiai Kommunikációs Csoport vasárnap kora délután közölt adatai szerint Romániában az igazolt fertőzöttek száma elérte a 6300-at – ez 310 fős növekedést jelent az egy nappal korábbihoz képest -, és 23-al 306-ra nőtt a koronavírus-fertőzésben elhunytak száma. A halálos áldozatok közül 18 pénteken vagy még korábban hunyt el. A gyógyultak 852.

Meghalt újabb 12 beteg, és ezzel 282-re emelkedett az elhunytak száma Romániában. Az áldozatok között van egy 27 éves Neamț megyei nő is, de ő is – akárcsak a többi áldozat – súlyos, előrehaladott betegségben szenvedett a tájékoztatás szerint.

A legfrissebb adatok szerint 24 óra alatt 265-el nőtt 5.467-re az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. 729-en már gyógyultan távoztak a kórházból.

Az oldal adatai szerint 25.226-an vannak hatósági karanténban és 77.317-en házi elkülönítésben.

A legtöbb fertőzés, 1500 fölött, Suceava megyében van, a legkevesebb Hargita megyében. Az ötödik fertőzöttről egy magánlaboratóriumban elvégzett teszt derítette ki, hogy elkapta a koronavírust – közölte a prefektúra. E szerint az illető munkát vállalt külföldön, és elutazása előtt el kellett végeztetnie a koronavírus-tesztet. Ennek eredménye pozitív lett, így otthoni elkülönítésbe került, és a közegészségügyi igazgatóság járványtani vizsgálatot indított.

A prefektúra közölte azt is, hogy kiengedték a székelyudvarhelyi kórházból azt az etédi lakost, akiről elsőként derült ki a megyében, hogy fertőzött. A férfinek 14 napot most otthoni elkülönítésben kell eltöltenie. A székelyudvarhelyi kórházban további két Covid-19-beteget ápolnak, egy fertőzött személy korábban meghalt.

Folytatódik a román vendégmunkások hazatérése

Egy magán légitársaság két gépével 330 Spanyolországban dolgozó román állampolgárt szállítottak haza péntek este Barcelonából és Madridból – tájékoztat a külügyminisztérium.

A közlemény szerint a tárca továbbra is törekszik arra, hogy segítsen a hazatérésben a koronavírus-járvány miatt, külföldön nehéz helyzetbe került román állampolgároknak.

A külügy megismételte felhívását, hogy a jelenlegi körülmények között csak az utazzon külföldre, akinek feltétlenül szükséges.