Azokat a koronavírusos pácienseket, akiknek nincsenek kórisméi, illetve azokat, akiket most enyhe tünetekkel kezelnek a kórházban, otthonukban fogják kezelni, ha túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer – jelentette be Nelu Tătaru egészségügyi miniszter. Kiemelte: az elkövetkezendő két hétben nőni fog a Covid-19 fertőzöttek száma.

A szakminiszter kijelentette, egyelőre nincsenek arra utaló jelek, hogy az egészségügyi rendszer képtelen lenne ellátni a koronavírussal fertőzötteket.

Hangsúlyozta, a menedzserek segítségével újraértékelték minden olyan megyében a kórházakat, ahol több mint száz eset van.

Az egészségügyi tárca vezetője leszögezte, egyelőre csak helyi gócpontok vannak, és senkinek nem érdeke, hogy Suceavához hasonlóan bekövetkezzen a közösségi fertőzés.

Nelu Tătaru szerint a hatóságok azzal számolnak, hogy a húsvéti ünnepek után megnő a fertőzöttek száma, de azon dolgoznak, hogy ne váljon túlterheltté az egészségügyi ellátórendszer. Abban bízik, hogy három-négy hét múlva csökkenő esetszámról számolhat be Románia.

Az egészségügyi miniszter kiemelte, a hatóságok tudják biztosítani azoknak a kórházaknak az ellátását, amelyek koronavírusos pácienseket kezelnek.

Kiemelte, jelentős mennyiségű egészségügyi felszerelést és gyógyszereket osztottak szét az úgynevezett első vonalba tartozó egészségügyi intézmények, a második vonalba tartozó tüdőkórházak valamint a háttérkórházak között.