Feloldották a kijárási tilalmat a méhészek és a kereskedelmi halászok esetében, amennyiben igazolvánnyal rendelkeznek, de engedélyezték a kijárást gépkocsi vásárlás, alkatrész beszerzése és az autó javítása esetében is. Ez áll a többi között a 8-as számú katonai rendeletben, amelyet tegnap késő este rendkívüli sajtónyilatkozatban ismertetett Marcel Vela belügyminiszter.

A dokumentum azt is előírja, hogy ezentúl az önkormányzatok kötelesek nyitva tartani a zöldség és gyümölcspiacokat azért, hogy biztosítani tudják a lakosság élelmiszerellátását és a gazdák értékesíteni tudják a termékeiket.

A 8-as számú katonai rendelet megtiltja ugyanakkor a búza, rizs, árpa, szója és kukorica exportját, valamint a kenyér és péktermékek külföldre szállítását. Felfüggesztik ugyanakkor a termékek országból való kiviteléhez szükséges növény-egészségügyi bizonyítványok kiadásával kapcsolatos tevékenységet is.

A 8-as számú rendelet értelmében az élelmiszerboltok a húsvéti ünnepek előtt meghosszabbíthatják a nyitvatartásukat.

A 8-as számú katonai rendelet értelmében április 14-től további két héttel meghosszabbították a légi forgalom felfüggesztését Spanyolország vonatkozásában, megelőzendő a tegnap délutáni, a kolozsvári repülőtéren történteket, amikor is a légikikötő parkolójában mintegy kétezer vendégmunkás zsúfolódott össze a Németországba tartó charter-járatokra várva.

A szükségállapot idején a szállítási minisztérium ellenőrzi a légi forgalmat azon repterek esetében is, amelyek a megyei önkormányzatokhoz tartoznak.

A belügyminiszter arról is beszélt, hogy a húsvéti ünnepek során még több rendőr és csendőr teljesít szolgálatot országszerte a koronavírus-járvány terjedésének a megakadályozása érdekében. Kiemelte, a lakosság az otthonában maradva, a hatósági intézkedéseket betartva, felelős magatartást tanúsítva segíthet az egészségügyi válsághelyzet kezelésében, illetve annak gazdasági hatásainak a minimalizálásában.