A kormány várhatóan a mai nap folyamán tisztázza, hogy miként élhetnek a hitelesek a törlesztőrészletek felfüggesztéséről szóló sürgősségi rendelet előírásaival. A jogszabály végrehajtási normái szerepelhetnek a kabinet mai ülésének napirendjén.

Az állampolgárok legtöbb kilenc hónapra kérhetik a hiteltörlesztés halasztását, mondta Florin Cîţu pénzügyminiszter. Szerinte a kormány által nemrégiben elfogadott sürgősségi rendelet egyszerre szükséges és bátor lépés a jelenlegi helyzetben, és azokat a polgárokat hivatott támogatni, akik ilyen vagy olyan formában a bankok adósaivá váltak. A tárcavezető azt is hangsúlyozta, hogy a sürgősségi rendelet egyedülálló Európában, és cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint az intézkedés nem a lakosságot, hanem a bankokat segíti. “Ilyesmit azok állítanak, akik soha nem dolgoztak a bankrendszerben. A rendelet egyetlen szóval sem említi a jutalékokat – ezeket mindvégig a bankrendszer fedezi -, és mivel a bankoknak ebben az időszakban bevételkiesést okoz a törlesztők elmaradása, azt jelenti, hogy a piacon kell finanszírozást keresniük, aminek a kamatát szintén a bankok állják” – mutatott rá a pénzügyminiszter.

A kormány mai ülésén a miniszterek megvitathatják ennek a rendeletnek az alkalmazási normáit, amelyek tisztázzák majd, hogy ki és hogyan kérheti a törlesztés felfüggesztését, meddig nyújthatók be a bankokhoz a kérelmek, illetve azt is, hogy mi történik majd a törlesztők kilenchónapos felfüggesztése után. Florin Cîţu pénzügyminiszter szerint a felfüggesztés a hiteles által kért időszakra történik, viszont a kamatot utólag újraszámolják, kivéve a jelzáloghiteleket. Ezeket száz százalékban garantálja az állam, ha a kamattörlesztés öt éven belül megtörténik – mondta a pénzügyminiszter.

A banki hitelek törlesztőrészletének kifizetésére vonatkozó rendelet módosítását tervezi a Szociáldemokrata Párt. Az alakulat ügyvivő elnöke, Marcel Ciolacu közölte, hogy a legnagyobb létszámú parlamenti csoport tagjai  javasolni fogják a jogszabály olyan irányú módosítását, hogy akik  halasztást kérnek, azoknak ne kelljen „kamatos kamatot fizetniük”. Marcel Ciolacu hangsúlyozta: az emberek aggódnak pénzügyeikért, ugyanis sokan bevétel nélkül maradtak.