Világszerte egyre több ország szigorítja a koronavírus-járvány megfékezését célzó intézkedéseit. Az Egészségügyi Világszervezet értesülései szerint a kór 196 országot érint, és az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma ma reggelre elérte a 422 989-et. A Johns Hopkins Egyetem honlapján közzétett tájékoztás szerint a halálesetek száma 18 916, a gyógyultaké pedig 108 578.

Az utolsó állam Líbia, ahonnan vírusos megbetegedést jelentettek és a szakértők attól tartanak, hogy a polgárháborús viszonyok miatt nem lesz mód a fertőzés elleni intézkedésekre az észak-afrikai országban. Új Zélandon szigorítottak a hatóságok és teljes karantént rendeltek el, míg Indiában 21 napos kijárási tilalom lép érvénybe. Mindeközben a járvány epicentrumának tartott kínai Hubei tartományban enyhítettek a korlátozásokon. Dél-Koreából is bíztató hírek érkeztek: mindössze 100 új fertőzöttet regisztráltak.


Olaszországban a hatóságok szigorították az eddigi intézkedéseket és mától a benzinkutakat is bezárták. Itt több mint 69 ezren fertőződtek meg eddig, a halottak száma 6820, a gyógyultaké 8326.

Spanyolországban április 11-éig meghosszabbították a szükségállapotot. Az ibériai félszigeten a Covid 19 vírus okozta halálesetek száma 3434-re emelkedett, ez meghaladja a Kínában elhunytak számát. Az elmúlt 24 órában közel 8000 új fertőzéses esetet igazoltak, a betegek száma pedig meghaladja a 47 ezret.

Franciaországban a kormány kiterjesztheti a társadalmi elszigetelésre vonatkozó előírásokat az elkövetkező 6 hétre. A kormány mellett működő tudományos csapat szerint lehetetlen megjósolni a járvány további alakulását, és azt javasolja, hogy a társadalmi elszigetelésre vonatkozó előírásokat legalább április végéig hosszabbítsák meg.

Koronavírussal fertőzött Károly herceg, a brit trónörökös is. A The Guardian a Clarence House szóvivőjére hivatkozva arról ír, hogy Károly hercegnek enyhe tünetei vannak, de egyébként jól van. A 71 éves trónörökös kora miatt a legveszélyeztetettebb csoportba tartozik. A walesi herceg felesége, a 72 éves Kamilla cornwalli hercegné koronavírus-tesztje negatív lett. A brit kormány és az orvosok javaslatait követve a herceg és hercegné Skóciában karanténban lesz 12 hétig.

A helyzet rohamosan romlik az Egyesült Államokban is, ahol New York államot sújtja a leginkább a járvány. Itt a fertőzöttek száma minden harmadik nap megkétszereződik. Eddig több mint 25.600 esetet tartanak nyilván, az összes egyesült államokbeli fertőzés mintegy felét. Ennek ellenére Donald Trump elnök reméli, hogy a korlátozásokat mihamarabb feloldhatják, és az élet már húsvét előtt teljes mértékben visszatérhet a rendes kerékvágásba. Az Egészségügyi Világszervezet ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok válhat a koronavírus-járvány epicentrumává.

A koronavírus-járvány miatt ma délben közös imádkozást tartott Ferenc pápa. A világ keresztényei együtt mondták a Miatyánkot.