Az alkalmazottaikat kényszerszabadságra küldő vállalatok legtöbb 30 nappal azután megkapják a bérek kifizetéséhez szükséges állami támogatást, hogy kérelmezik ezt a megyei foglalkoztatási hivataloknál.

Violeta Alexandru szaktárca vezető szerint mind a minisztériumban, mind pedig a megyei ügynökségeknél teljes a mozgósítás, hogy minél hamarabb megoldják ezeket a kéréseket. A Munkaügyi miniszter felkérte a munkáltatókat, hogy használják fel az állami védő intézkedéseket és ne bocsássák el önkényesen az alkalmazottakat.

Gorj megyében például már több mint 3000 munkaszerződést függesztettek fel.Több ezer ember marad munka nélkül vagy kerül kényszerszabadságra ebben a hónapban. A megyei foglalkoztatási hivatal teljes kapacitással dolgozik azért, hogy minden érintett személy kapjon pénzügyi támogatást az államtól. Az üzletemberek arra panaszkodnak, hogy a példátlan helyzet miatt képtelenek megbirkózni a kiadásokkal.

A legsúlyosabb a helyzet Râncán, ahova a turisták már február óta nem mentek. Constantin Pănescu, a râncai üzemeltetők egyesületének elnöke: a járvány miatt törölték a februárra és márciusra tervezett három jelentős sporteseményt, a turisták nem jöttek, máris a pénzügyi összeomlás szélén állnak, mert sok az alkalmazott, akiknek béreket kell fizetniük, majdnem 200 milliót csak a munkakönyves alkalmazottak után.