Sürgősségi rendelettel módosították az éjszaka a fertőző betegségek leküzdésének akadályoztatásáért kiszabható büntetést. Az intézkedés a büntető törvénykönyvet módosítja.

A vonatkozó törvény alapján,  bűncselekményt követ el és börtönbüntetéssel sújtható az a személy, aki a koronavírus sújtotta térségből érkezik haza, és hamisan nyilatkozik arról, hogy honnan jött. Büntetőjogi eljárás indul az olyan személyek ellen is, akik nem tartják be az egészségügyi hatóságok által meghozott rendelkezéseket, például emberek közé mennek annak dacára, hogy a közegészségügyi igazgatóság karantént vagy lakhelyi elszigetelődést szabott meg az esetükben. Ludovic Orban azt is bejelentette, hogy egy új büntetőjogi kategóriát vezetnek be: ez az információk elhallgatása. ‘Ha például egy járványtani ankét során valaki nem közli a teljes információt azokról az emberekről, akikkel érintkezett, ez azt jelenti, hogy adatokat tart vissza a hatóságoktól. Ebben az esetben is büntetőjogi eljárás indulhat’ – tette hozzá a miniszterelnök.

A szigorításokat amiatt vezették be, mert az elmúlt időszakban számottevő esetet jegyeztek arról, hogy bizonyos személyek hátráltatták a vírus terjedésének megelőzését. Például többször is megtörtént, hogy  koronavírussal fertőzött betegek megszöktek a kórházakból. Emiatt már több mint 50 esetben indítottak bűnügyi eljárást.