A munkaügyi minisztérium munkanélküliségi segélyalapjából biztosítják a koronavírus-járvány okán kényszerszabadságra küldött munkavállalók juttatását – jelentette be tegnapi, videokonferencia-rendszerben tartott kormányülésen Ludovic Orban.

A kormányfő ma úgy nyilatkozott, a juttatás értéke az alkalmazott bruttó havi fizetésének 75%-át teszi ki, de az összeg nem haladhatja meg a bruttó átlagbér 75%-át, jelentette be. Orban magyarázata szerint az intézkedés a munkáltatók két kategóriájára érvényes. Az első kategóriába tartoznak azok a vállalkozások, amelyeket a hatóságok által elrendelt szükségállapot közvetlenül érint: szállodák, vendéglők, kávézók, előadásokat szervező intézmények, amelyeknek ebben az időszakban be kellett zárniuk. A második kategóriába azok a vállalatok tartoznak, amelyeket nem érintettek ugyan közvetlenül a hatósági intézkedések, de a járvány előidézte hatások igen. Ahhoz, hogy a kényszerszabadságra küldött alkalmazottaik részesüljenek a kormány biztosította juttatásban, a munkáltatóknak kérést kell benyújtaniuk egy saját felelősségre megírt nyilatkozattal együtt, amelyben szerepel, hogy bevételük, üzleti forgalmuk legalább 25%-kal csökkent.

A kormányfő elmagyarázta még, amennyiben a kormány a bérek bizonyos százalékának kifizetését vállalta volna át a munkáltatóktól, ezzel kötelezte volna az alkalmazottakat, hogy munkába járjanak, és így érintkezzenek más személyekkel, ami a fertőzés terjedését segítené elő. (Agerpres)