A koronavírus terjedésének fékezését célzó újabb intézkedéseket ismertetett Marcel Vela belügyminiszter tegnap este a szaktárca székhelyén tartott sajtótájékoztatón. A minisztérium döntéshozó testületének egyik határozata értelmében felfüggesztik az étel- és italfelszolgálást és -fogyasztást az éttermekben, kávézókban, szállodákban. Betiltanak minden olyan kulturális, művészeti, sport- és vallási rendezvényt, amely zárt térben zajlik.

Az intézkedés a játéktermekre, a gyógykezelési központokra és a szépségápolási szolgáltatásokra is érvényes.

Emellett betiltják a több mint 100 személy részvételével zajló kültéri rendezvényeket is. A százfősnél kisebb kültéri rendezvények szervezőinek kötelességük intézkedni annak érdekében, hogy a résztvevők között legyen legalább egy méter távolság.

Felfüggesztik két hétre a Románia és Spanyolország közötti valamennyi repülőjáratot, az intézkedés ma, március 18-án délután 6 órától lép hatályba.

A belügyminiszter kijelentette: a jelenlegi romániai helyzet nem indokolja a városok lezárását vagy az élelmiszer-fejadagok bevezetését. Marcel Vela ugyanakkor felhívást intézett a külföldön élő román állampolgárokhoz, hogy ne térjenek haza ebben az időszakban, hangsúlyozva, hogy ha az országba jönnek, intézményes vagy otthoni karanténba kell vonulniuk.