Mintegy 3000 román és külföldi állampolgár és 800 jármű lépett be az éjszaka folyamán és ma reggel Románia területére a nagylaki autópálya-határátkelőnél – közölte ma a Stratégiai Kommunikációs Csoport. A hazatérők egy erre a célra kialakított humanitárius folyosón keltek át Magyarországon, és hajnali 2 órakor érték el a magyar-román határt.

Legtöbbjük Németországból, Spanyolországból, Franciaországból érkezett haza. A határnál a közegészségügyi igazgatóság felügyelete alá kerültek, majd saját felelősségre nyilatkozatot kellett kitölteniük. Ezt követően rendőri és csendőri kísérettel intézményes vagy házi karanténba irányítják őket.

Azok között, akik az osztrák–magyar határról indultak konvojjal és a Temes megyei Nagycsanádnál lépték át az országhatárt, egyetlen koronavírus-fertőzésgyanús személyt sem találtak – tájékoztatott a Temes Megyei Közegészségügyi Igazgatóság. A közlemény szerint a beérkezők közül 46 személynek házi elkülönítésbe kell vonulnia.

Ma reggel a nagylaki autópálya-határátkelő mind a tíz sávján zajlott a határellenőrzés, a várakozási idő pedig meghaladta a 180 percet.