Meghosszabbíthatják az oktatás felfüggesztésére vonatkozó rendelkezés hatályát, jelentette ki hétfőn a tanügyminiszter. Monica Anisie szerint az iskolai oktatás legalább az ortodox húsvét utánig, azaz április 21-ig, de annál tovább is szünetelhet, a járvány alakulásától függően. A szaktárca vezetője ugyanakkor azt is elmondta, megtesznek mindent annak érdekében, hogy a diákok otthoni oktatása lehetséges legyen, amelynek egy része már ma beindul a minisztérium és a román közszolgálati televízió közti partneri kapcsolat eredményeként.  A projekt első részeként a képességvizsgára, illetve az érettségire készülő diákokat szólítják meg.

Iskolatévé segítségével készülhetnek az érettségire, illetve a képességvizsgára a tanulók. Monica Anisie tanügyminiszter arra kérte tanárokat, hogy amíg az oktatás szünetel az iskolákban, a technika és az internet eszközei révén járuljanak hozzá a diákok tanulási folyamatához. Az oktatási tartalmakat a közszolgálati televízió sugározza.A nyolcadik osztályos tanulók számára az órák reggel zajlanak (9-től a román nyelv és irodalom, 9:30-tól a matematika), a 12. osztályosoknak pedig délután (15 órától román nyelv és irodalom, 15:30-tól matematika), a román közszolgálati televízió kettes csatornáján (TVR 2).A 12. osztályosoknak heti két-két kurzust tartanak románból és matematikából, és egy-egy kurzust biológiából, kémiából, fizikából, történelemből és földrajzból.A tanfolyamok a TVR 2-n, az interneten, a TVR YouTube-csatornáján és a www.tvr.ro honlapon is követhetők.A műsorok hétfőtől péntekig nézhetők.

Az iskolatévé programba a napokban a magyar nyelvű tanórákat is megoldanák, első körben a nyolcadikos és tizenkettedikes diákok számára. A Magyar Szülők Szövetsége elsősorban a Bukarestben, Marosvásárhelyen és Kolozsváron élő pedagógusok jelentkezését várja, hogy vállalják be az online/live órák megtartását a képességvizsgára és érettségire készülő diákoknak.