A mai műsorban Borcsa Imola első kötetének kolozsvári bemutatójából hallanak részleteket, a kötet címe nem véletlenül Magnebéhat, hiszen a történetek elbeszélője egy kisvárosi gyógyszerésznő, aki Elvira néni történetein és vaskosra duzzadó pletykáin keresztül láttatja a világot – a szerző beszélgetőtársa Antal Balázs irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár volt.

Március ötödikén a kolozsvári Planetárium kávéházban, a Helikon-estek sorozat keretében került sor Borcsa Imola MagneBéHat című első prózakötetének bemutatójára, telt ház előtt. Borcsa Imola a 1990-ben született Kézdivásárhelyen. Kolozsváron végezte a gyógyszerészeti egyetemet, majd hazatért szülővárosába, ahol gyógyszerészként dolgozik. Az elmúlt évben megkapta az Irodalmi Jelen debüt-díját, valamint a Székelyföld kulturális havilap Szabó Gyula-emlékdíját. Első kötete Magnebéhat címmel jelent meg az Erdélyi Híradó Kiadó és a Napkút Kiadó közös gondozásában 2020-ban.

Antal Balázs 1977-ben született Ózdon, kritikus, irodalomtörténész, a Nyíregyházi Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének főiskolai adjunktusa, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem óraadója. Elsősorban erdélyi magyar irodalmat, modern és kortárs irodalmat tanít. Doktori disszertációját Cs. Gyimesi Éva irányítása alatt Stílusok és irányzatok a Forrás-nemzedékek prózaíróinál címmel írta. 2003-ban Öreg címmel jelent meg elbeszéléseket tartalmazó könyve a JAK-füzetek sorozatban, 2011-ben Kézikönyv határátlépéshez címmel tanulmányait és kritikáit adta ki a Felsőmagyarország Kiadó. 2017-ben előbb újabb prózakötete jelent meg Le címmel a FISZ gondozásában, majd verseskönyve, a Vad a Műút Könyvek kiadásában. A Kemény Zsigmond Irodalmi Díj és a Füst Milán Költői Díj tulajdonosa.

Tartsanak velünk!