Három utasszállító repülőgéppel kapcsolatban kaptak ma az orosz hatóságok névtelen figyelmeztetést, hogy pokolgépet helyeztek el a fedélzetükön – közölték hírügynökségek.

A fenyegetések egy Moszkva és Sziktivkár között közlekedő SSJ 100-as repülõgéppel, az Aeroflot légitársaság Moszkvából Omszkba tartó A-320-asával és a Rosszija légitársaság Szentpéterváról Szimferopolba tartó A-319-esével kapcsolatban érkeztek. Az első két járat végigrepülte útvonalát, a harmadik, fedélzetén 124 emberrel, kényszerleszállást hajtott végre Rosztov-na-Donuban. A gépeket a leszállást követően átkutatták, de robbanószerkezetet nem találtak a fedélzetükön. Kedden hasonló, késõbb ugyancsak vaklármának bizonyult fenyegetés miatt egy Novoszibirszkből és egy Vlagyivosztokból az orosz fővárosba tartó repülőgépnek kellett Permben, illetve Habarovszkban leszállnia. Az utasszállítókon elhelyezett pokolgépekről szóló üzenetek e-mailben érkeztek.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ma újságírókkal közölte, hogy az orosz szakszolgálatok keresik az utasszállítókat fenyegetõ személyeket. Az orosz fővárosban egyébként ma hét kerületi bíróságot kellett kiüríteni bombafenyegetés miatt.