A Nemzeti Liberális Párt vezetői részéről nem fogalmazódott meg igény a Cîţu-kabinet támogatására a többi parlamenti párt vezetőivel lezajlott egyeztetéseken. Az információt mind Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, mind Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke megerősítette.

Az USR álláspontja az, hogy Románia számára stabilitást kell teremteni. Éppen ezért találta meglepőnek, hogy a megbízott miniszterelnök részéről nem hangzott el kifejezett kérés a kabinetje megszavazására – nyilatkozta Dan Barna.

Az RMDSZ törvényhozói készek biztosítani a szükséges többséget a Cîţu-kormány megszavazásához, de a végső döntés az előre hozott választásokra vonatkozó 2020/26-os rendelet sorsától függ – jelentette ki hétfő este Kelemen Hunor szövetségi elnök, miután megbeszélést folytatott Florin Cîţu kijelölt kormányfővel, valamint Ludovic Orban PNL-elnökkel és Raluca Turcan elnökhelyettessel.

A Cîţu-kormány miniszterjelöltjeinek meghallgatása a délelőtt megkezdődött a szakbizottságokban. A kormány beiktatásáról szóló parlamenti szavazás időpontját még nem tűzték ki, de a házszabály szerint a kormánynévsor benyújtásától – vagyis péntektől – számított 15 napon belül sort kell keríteni rá.

A koronavírusfertőzés-veszély miatt interneten bonyolíthatják le a Szociáldemokrata Párt (PSD) kongresszusát – nyilatkozta Marcel Ciolacu ügyvivő pártelnök. Ciolacu egyúttal cáfolta a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetőinek állításait, miszerint a PSD-n belüli feszültségek miatt késne a tisztújító kongresszus megszervezése.

A PSD tisztújító kongresszusát az eredeti tervek szerint február 29-én kellett volna megtartani, de a rendezvényt elhalasztották.