A tegnapi meghallgatásokon több jelölt is elutasító véleményezést kapott, miután a szakbizottságokban elsősorban arról beszélnek, mit tettek az elmúlt 3 hónapban, hogy helyrehozzák az előző kormányok által elkövetett hibákat.

Negatív véleményezést kapott Costel Alexe környezetvédelmi, Florin Cîțu pénzügyi és Marcel Vela belügyminiszter-jelölt, egyedül a védelmi tárca vezetésére javasolt Ionel Ciucă kinevezését támogatta az illetékes szakbizottság.

Negyedével csökkentik a fejlesztési és közigazgatási minisztérium alkalmazottainak számát – jelentette ki a tárce élére jelölt Ion Ştefan a szakbizottsági meghallgatáson.

Az ideiglenes miniszter három hónapos mandátuma legfontosabb megvalósításának azt nevezte, hogy – mint fogalmazott – „sikerült megállítani a közpénzek megcsapolását”. Konkrétumokat nem említett, utalt viszont a vidékfejlesztési programokra, amely révén állítása szerint „túl sok pénzt költöttek el anélkül, hogy bárkinak számot adtak volna”.

A szakbizottságok nagy többséggel negatívan véleményezték Ion Ştefan jelölését a fejlesztési és közigazgatási miniszteri posztra.

Megkapta viszont a törvényhozók jóváhagyását kollégája, Virgil Popescu gazdasági miniszter, aki többek között a sérülékeny fogyasztók védelméről és a védelmi beszerzések ellentételezéséről faggattak a képviselők. Virgil Popescu azt mondta: köteleznek minden egyes külföldi vállalatot, amely a román védelmi minisztérium beszállítója akar lenni, hogy Romániában fektessen be magáncégekbe vagy az állami tulajdonban lévő Romarm vállalatba.