Megbukott a Ludovic Orban vezette jobbközép kormány a Parlamentben tegnap rendezett bizalmi szavazáson.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által beterjesztett bizalmatlansági indítványt 261 képviselő és szenátor szavazta meg. Ennek eredményeképpen nem lép hatályba a kétfordulós polgármester-választás bevezetéséről szóló törvénymódosítás sem. A Parlament tegnapi ülésén 261-en támogatták a bizalmatlansági indítványt. A kormányalakításig a Ludovic Orban vezette kabinet marad hivatalban ügyvivő jelleggel. 

A Mentsétek meg Romániát Szövetség előrehozott választásokat akar, de amennyiben ennek nem lesz többségi támogatása a Parlamentben, akkor a párt készen áll részt vállalni a kormányzásban.

Klaus Johannis államfő bejelentette, hogy a mai nap folyamán egyeztetni fog a parlamenti pártokkal egy új kormány megalakításáról, és mielőbbi előrehozott választásokat akar. 

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint a megbukott kormány „lenullázta” a parlamenti választások elõre hozása mellett szóló érveket azáltal, hogy előző este 25 sürgősségi rendeletet fogadott el. A szövetségi elnök hozzátette: eddig támogatta, a parlamenti választások előre hozását, de ezek után szerinte inkább arra kell készülni, hogy csak ősszel lesznek parlamenti választások. Kelemen Hunort hallják: