Megsértették az alaptörvényt a törvényhozók tavaly szeptemberben, amikor saját pártja ellenkezése dacára Teodor Meleşcanu volt külügyminisztert választották a Szenátus élére – állapította meg tegnapi határozatában az Alkotmánybíróság.

Meleşcanut akkor választották házelnökké, amikor pártja, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) kilépett Viorica Dăncilă szociáldemokrata miniszterelnök kormányából és ellenzékbe vonult, Călin Popescu Tăriceanu ALDE-elnök pedig lemondott a Szenátus elnöki tisztségéről. Meleşcanut a Szociáldemokrata Párt (PSD) körül kialakult parlamenti többség választotta meg, de akkor még az ALDE tagja volt, és saját pártja nem őt támogatta. Meleşcanu azt mondta: megvárja a taláros testület indoklását mielőtt megválna tisztségétől. Mindaddig ellátja házelnöki teendőit, amíg a kinevezését alkotmányellenesnek minősítő határozat megjelenik a Hivatalos Közlönyben – tette hozzá.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Alina Gorghiut javasolja a szenátus elnöki tisztségébe – jelentette be Ludovic Orban kormányfő ugyancsak tegnap.