A módosított felvételi szabályzatot tartalmazó rendelet kedden jelent meg a Hivatalos Közlönyben.  A diszkriminatív állapotot a népügyvéd és a diszkriminációellenes tanács fellépésére szüntette meg az oktatási minisztérium.

Mint arról korábban beszámoltunk, Molnár Zsolt ombudsmanhelyettes tavaly júliusban figyelmeztette az oktatási tárcát, hogy az egyetemi felvételi 2016-ban elfogadott szabályzata lehetőséget ad a diszkriminációra, ugyansi arra hivatkozva több felsőoktatási intézmény román nyelvismeretből is vizsgáztatta a magyar tannyelvű középiskolák végzőseit.

Előzőleg az oktatási minisztérium azon az állásponton volt, hogy a román érettségi jegy nem tükrözi a diákok nyelvtudásának szintjét. Emiatt Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke bejelentette, hogy eljárást indítanak a minisztérium ellen.

A kedden megjelent rendeletben a minisztérium megtiltja az egyetemeknek, hogy a felvételin román nyelvből vizsgáztassák a kisebbségi iskolák végzőseit, ezek a diákok a szabályzat szerint az érettségi oklevelükkel igazolják a román nyelvtudásukat.