Ma vállal felelősséget a kormány az állami költségvetés és a társadalombiztosítási költségvetés törvényeiért, valamint a 114-es sürgősségi kormányrendelet módosításaiért a parlament előtt, a két ház együttes ülése délután 16 órakor kezdődik. Ludovic Orban kormányfő úgy véli fontos, hogy december 31-ig elfogadják a jövő évi állami költségvetést.

A miniszterelnök kifejtette, azért döntöttek a felelősségvállalás mellett, mert, ha parlamenti vitát tartanának ez ügyben, nem lehetne betartani az említett határidőt. A szociáldemokraták bírálták ezt az eljárást, szerintük ez az utóbbi 30 év legkevésbé demokratikus kormánydöntése.

Korábban Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is kifejtette, hogy a Szövetség nem ért egyet azzal, hogy a kormány felelősségvállalással fogadja el az állami költségvetés tervezetét, habár erre a kormánynak valóban alkotmányban rögzített joga van, ám precedenst teremt, és ez veszélyes, mert vissza is lehet élni ezzel a joggal.

Az alkotmány szerint, ha a felelősségvállalást követő három napon belül bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a kormány ellen, és azt megszavazzák, a kormány megbukik. Ha nem nyújtanak be bizalmatlansági indítványt, vagy benyújtanak, de nem megy át, a kormány hivatalában marad, és a törvénytervezetek életbe lépnek.