A képviselőház ma szavaz döntő házként a különnyugdíjakat eltörlő jogszabályról, illetve az áfacsökkentés és a gyermeknevelési pótlék megduplázására vonatkozó törvénymódosító tervezetről. A képviselőház munkaügyi bizottsága tegnap kedvezően véleményezte a különnyugdíjakat eltörlő tervezetet, amely mintegy 185 ezer személyt érint, és 7 milliárd lejes megtakarítást jelentene a költségvetésnek.

A különnyugdíjak eltörlésére vonatkozó intézkedés alól kivételt képeznek a katonák és a belügyi struktúrák volt alkalmazottjainak folyósított speciális nyugdíjak. Megszüntetnék azonban a sportolók és művészek életjáradékát, valamint a diplomaták különnyugdíját is.

Ma délelőtt 10 órakor – a képviselőház ülésének kezdetekor – a törvényszéki jegyzők tiltakozásuk jeléül kivonultak a hazai bíróságok, ügyészségek elé, megbénítva ezzel az igazságszolgáltatás működését. Szakszervezetük sérelmezi, hogy velük senki nem konzultált a különnyugdíjuk eltörléséről. A jelenlegi törvény ugyanis lehetővé teszi a közintézményeknek, hogy az öregségi nyugdíjon felüli juttatást biztosítsanak a nyugdíjba vonult alkalmazottaiknak. Így akadnak olyan bírák és ügyészek, akiknek a havi nyugdíja meghaladja a 20 ezer lejt.

Bogdan Licu ügyvivő legfőbb ügyész ma kijelentette: nem ért egyet a különnyugdíjak megszüntetésével, azonban nem tartja normálisnak azt, hogy a nyugdíj összege meghaladja a munkavállaló fizetését. Ezt a rendellenességet valóban ki kell küszöbölni – mondta a legfőbb ügyész, aki reményét fejezte ki, hogy nem áll le a bíróságok munkája a törvényszéki jegyzők által meghirdetett sztrájk miatt.