A képviselőházi szakbizottsága tegnap megszavazta a hozzáadottérték-adó (áfa) 19-ről 16 százalékra való csökkentését, valamint a gyermeknevelési pótlék megduplázását is. A tervezet továbbá 9-ről 5 százalékra csökkentené a hozzáadottérték-adót az emberi és állati fogyasztásra szánt élelmiszerek, háziállatok és házi baromfifélék, magvak, növények és élelmiszer-készítéshez használt összetevők, élelmiszerek kiegészítésére vagy helyettesítésére szolgáló termékek szállítására.

A gyermeknevelési pótlék megduplázása, azaz a jelenlegi összeg 300 lejre emelése mellett egy olyan javaslatot is benyújtottak, amely értelmében a fogyatékkal élő gyerekeknek folyósított gyermekpénz összege 600 lejre nőne.

Florin Cîţu pénzügyminiszter szerint a politikai osztály a tűzzel játszik Romániában – idézi az Agerpres hírügynökség a politikust. A tárcavezető kijelentette: az intézkedés által a következő év költségvetési hiánya a bruttó hazai termék (GDP) 5 százalékára nőne Florin Cîţu szerint a gyermekpénz megduplázása önmagában 6 milliárd lej pluszkiadást jelent a költségvetésnek, az áfacsökkentés pedig 11,8 milliárd lej kiesést.

A pénzügyminiszter úgy véli, hogy a következő napokban nyomás nehezedik majd az árfolyamra és a kamatlábakra, ugyanis a nemzetközi piacok reagáltak a parlamenti képviselők tegnap megszavazott intézkedéseire. Cîţu arra figyelmeztetett, hogy 2020-ban Romániának nem a fiskális politika, hanem a politikai instabilitás jelenti a legnagyobb kockázatot.