Egy hetes halasztást követően ítéletet hirdetett ma a Colectiv-perben első fokon eljáró bukaresti törvényszék.

A bukaresti törvényszék nyolc év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte hétfőn a Colectiv-perben Bukarest negyedik kerületének volt polgármesterét, Cristian Popescu-Piedonét a Colectiv klub működési engedélyének kibocsátásával kapcsolatos hivatali visszaélés miatt.  

Egyenként 11 év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Colectiv klub három tulajdonosát. Alin George Anastasescu, Paul Gancea és Costin Mincu ellen gondatlanságból elkövetett emberölés, gondatlanságból elkövetett testi sértés, valamint a törvény által előírt munkabiztonsági és munka-egészségügyi intézkedések elmulasztása miatt emeltek vádat.

 Tizenkét év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték a Golden Ideas Fireworks Artists nevű, pirotechnikai eszközöket forgalmazó cég tulajdonosát, Daniela Niţát. Ugyanabban az ügyben a cég két pirotechnikusa, Viorel Zaharia és Marian Moise 9 év és 8 hónap, illetve 10 év szabadságvesztést kapott.

Egyenként kilenc év és két hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte hétfőn a bukaresti törvényszék a Colectiv-perben a bukaresti katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) két tűzoltóját. George Matei és Antonina Radu ellen azért emeltek vádat, mert a Colectiv klub ellenőrzésekor nem hozták meg a törvény által előírt intézkedéseket a tűzvédelmi előírások betartása érdekében. Az ítélet nem jogerős. A Colectiv klubban 2015. október 30-án kiütött tűzvésznek 64 halálos áldozata és 160-nál is több sebesültje volt.