A világ legbátrabb klímatervét ismertette Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke tegnap az Európai Parlament rendkívüli plenáris ülésén, Brüsszelben. Az „Európai Zöld Megállapodás” (European Green Deal) nevű klímacsomag a gazdaság összes ágazatát lefedi, mindenekelőtt a közlekedést, az energiaágazatot, a mezőgazdaságot, az építőipart, az iparágak közül pedig az acélgyártást, a cementgyártást, az infokommunikációs technológiákat, a textilgyártást és a vegyipart.

Ursula von der Leyen hangsúlyozta: az Európai Bizottság célja, hogy Európa 2050-re a világ első klímasemleges kontinensévé váljon, és ennek érdekében 100 napon belül éghajlat-politikai jogszabályt terjeszt elő.

Ursula von der Leyen ugyanakkor azt is bejelentette, hogy az Európai Bizottság 100 milliárd euró értékű beruházást kíván mozgósítani, hogy segítse az unió gazdaságainak környezetbarátabbá válását az éghajlatváltozás elleni fellépésének jegyében. A terv véglegesítése zajlik, amelyhez az Európai Parlament hozzájárulására és a tagállamok jóváhagyására is szükség van.