Előrehozott parlamenti választásokat tartanak ma az Egyesült Királyságban. A választóhelyiségek brit idő szerint 7 és 22 óra – romániai idő szerint 9 és 24 óra – között lesznek nyitva. Nagy-Britanniában csaknem egy évszázada nem volt példa decemberi választásra: legutóbb 1923-ban hívták urnákhoz a szavazókat az év utolsó hónapjában. A mostani előrehozott választás kiírását Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök kezdeményezte azzal indokolva ezt, hogy konzervatív többség nélkül a brit parlament soha nem fogja ratifikálni az Európai Unióval elért Brexit-megállapodást mindaddig, amíg módjában áll a kilépés további halasztása.

Mint ismert, Nagy-Britannia október 31-én lépett volna ki az Európai Unióból, de az Európai Tanács 2020. január 31-ig meghosszabbította a kilépési határidőt.

A mostani választás előtti utolsó nagyszabású, több mint 100 ezer választó megkérdezésére alapuló felmérés szerint a konzervatívok a voksok 42,6 százalékát szereznék meg, a Munkáspárt 33,8 százalékot kapna. Azaz a konzervatívok 28 fős többségben lennének az új alsóházban, amely jövő kedden tartja alakuló ülését.