Elfogadta ma a képviselőház – döntőkamaraként – a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényének hatályon kívül helyezését. A Nemzeti Liberális Párt és a Mentsétek meg Romániát Szövetség tervezetét 272 képviselő támogatta, öten tartózkodtak a voksoláskor. A törvényhozók elfogadták az igazságügyi miniszter azon módosító javaslatát is, amely fenntartja a jogszabály hatályát azok számára, akiket 2012. július 24-e és a jelen törvény hatályba lépése közötti időszakban ítéltek vagy ítélnek el.

Tegnap a képviselőház jogi bizottsága egyhangúlag elfogadta a kormány és az őt támogató pártok tervezetét, amely megszüntetné azt a lehetőséget, hogy a rossz fogva tartási körülmények miatt jóváírják az elítéltek büntetésének egyötödét.

A korábbi szociáldemokrata kormány az Emberi Jogok Európai Bíróságának sorozatos elmarasztalására hivatkozva vezetett be kárpótlási rendszert az emberi jogaik megsértésére panaszkodó elítéltek számára.

A hazai média szerint tavaly nyár óta a törvény alapján 21 ezer elítélt szabadult korábban a börtönből, és közülük több mint 1.800-an újabb bűncselekményt követtek el. A visszaesők közül 500 ellen erőszakos bűncselekmények – gyilkosság, nemi erőszak, rablás – miatt indult újabb büntetőeljárás.