Első fokon harminc év börtönbüntetésre ítélte a törvényszék azt a 21 éves fiatalembert, aki tavaly terrortámadást hajtott végre egy brăilai bevásárlóközpontnál, tíz személy sebesítve meg. Marius Valentin Parfenie három rendbéli gyilkossági kísérlet, rablás, ittas vezetés, a baleset helyszínének elhagyása és közrendháborítás bűntette miatt kapta a büntetést. Az ítélet nem jogerős.

A férfi 2018. november 11-én megsebesített tíz személyt – köztük egy 11 és egy 13 éves gyereket -, amikor egy lopott autóval nekihajtott az egyik brăilai bevásárlóközpont bejáratának, miután korábban a város körgyűrűjén megkéselt egy férfit és elütött két gyalogost. A nyomozást irányító Mircea Ciutac ügyész szerint Parfenie „ítélőképessége tudatában volt” a tettek elkövetésekor, amint azt a Mina Minovici igazságügyi orvostani intézet pszichiátriai szakértői vizsgálata is igazolta.

A feltételezés szerint Marius Valentin Parfenie terve az volt, hogy minél több embert megöljön, majd öngyilkosságot kövessen el – tájékoztatott a brăilai törvényszék sajtóirodája, amely akkor azt is közölte: a fiatalember azért akart minél több román polgárt kivégezni, mert azok meglátása szerint nem felelnek meg az emberi minőségről általa alkotott elképzelésnek, annak, ahogyan például a svéd embereket látta. A fiatalember saját nyilatkozatai szerint Svédországban dolgozott egy ideig.