Az elmúlt év magyar filmtermését mutatja be a 13. Bukaresti Magyar Filmhét, amelyen nemzetközi fesztiválokon díjat nyert alkotásokat és felújított régebbi magyar filmeket is láthat a román közönség – közölte a Balassi Intézet bukaresti központja.

A november 10. és 18. között zajló seregszemlén hangsúlyos szerepet kap a helyi filmforgalmazókkal folytatott párbeszéd. Ennek egyik mozzanata lesz az a találkozó, amelyen a Magyar Nemzeti Filmalap nemzetközi és értékesítési igazgatója, Bereczki Csaba érdemi tájékoztatást nyújt a magyar filmforgalmazásról romániai fesztiválszervezõknek, forgalmazóknak és kritikusoknak.

Az idén kiemelt figyelmet fordítanak a felújított magyar filmekre, egyrészt a „30 éve szabadon” emlékévhez kapcsolódóan, másrészt annak köszönhetõen, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap a 2017-ben meghirdetett filmrestaurálási és filmdigitalizálási programja keretében évi 25-30 magyar játékfilmet újítanak meg. A közönség ezekbõl láthat néhányat a bukaresti filmhéten, köztük a nyitófilmet, Bacsó Péter A tanú címû filmjének cenzúrázatlan változatát.