Az egészségügyi miniszteri posztra javasolt Victor Costachet a leendő miniszterelnök, Ludovic Orban is elkísérte a szakbizottságba, ahol a képviselők törvényhozók előtt elsősorban az ellen folyó bűnvádi eljárás kapcsán kellett magyarázkodnia.

Costache hangsúlyozta: lemond a miniszterségről, ha a beiktatása után vádat emelnek ellene. A bizottság végül 14 szavazattal, 4 tartózkodás mellett támogatta a jelölését.

Kedvező elbírálásban részesült az európai ügyi tárca várományosa is. Ioan Marcel Boloş mellett szavazott ráadásul a szociáldemokrata Eugen teodorovici, távozó pénzügyminiszter, illetve Victor Ponta, a Pró Románia párt elnöke is. A volt miniszterelnök hangsúlyozta: örül, hogy egykori államtitkára személyében a liberális kormánynak profi minisztere lesz.

Fennakadta viszont a parlament rostáján a pénzügyminiszteri tisztségre javasolt Florin Cîţu szenátor. A jelöltek kiszavazása nem jár gyakorlati következményekkel, a kormányalakítással megbízott liberális pártelnök ugyanis már előre jelezte, hogy a törvényhozók véleményétől függetlenül nem változtat a kabinet névsorán.

A Ludovic Orban által javasolt PNL-kormány beiktatásáról jövő hétfőn, november 4-én szavaz a parlament.