Kitüntetéseket adott át a Bákó megyei Dormánfalva polgármestere, Constantin Toma azoknak, akik június 6-án a magyarok élő láncát megkerülve elsőkként jutottak be az úzvölgyi katonatemetőbe, és annak az ortodox papnak is, aki az erőszakos temetőfoglalás után felszentelte a román hősök parcelláját.

A román hadsereg napja alkalmából ugyanazok a nacionalista szervezetek tartottak pénteken megemlékezést az úzvölgyi katonatemetőben, amelyek június 6-án felvonultak a környék katonatemetőinél, és erőszakkal behatoltak a magyarok által élő lánccal védett úzvölgyi katonatemetőbe. A pénteki megemlékezés azonban már kizárólag az úzvölgyi katonatemetőre korlátozódott. Helyszíni tudósítások szerint a rendezvény ünnepi szónoka ezúttal Constantin Toma polgármester volt.

Közben a Bákó megyei prefektus megóvta a közigazgatási bíróságon az úzvölgyi temetővel kapcsolatos két dormánfalvi tanácsi határozatot, illetve a román parcella létrehozására kiadott építkezési engedélyt – közölte szombaton Hargita Megye Tanácsának sajtóirodája.

A megtámadta határozatokkal a város magánvagyonából annak közvagyonába helyezte át a temetőt annak ellenére, hogy az korábban nem képezhette a város közvagyonát, lévén – rendeltetéséből fakadóan – közterület. A város tulajdonjogszerzése – a temető leltárba vétele – már alapjaiban törvénytelen volt, így a közvagyonba való áthelyezéssel ugyancsak illegálisan, mindenféle jogcím nélkül szerzett látszólagos tulajdonjogot – emlékeztet a közlemény.