Október 21-én este nyílt meg a bukaresti Balassi Intézetben a Benedek Elek 160. emlékkiállítás, amely a kisbaconi mesegyűjtő és író, folyóirat-szerkesztő, szépíró, kritikus és irodalomszervező Benedek Elek kevésbé ismert oldalát, a pedagógust mutatja be, születésének 160. és halálának 90. évfordulóján. A gyermekek és felnőttek számára egyaránt érdekes kiállításról Szebeni Zsuzsa kurátort, a Balassi Intézet Magyar Kulturális Központja sepsiszentgyörgyi fiókjának igazgatóját Forró László kérdezte.

A kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékházban is bemutatták Székely Ervin Szerelmes szakácskönyv szingliknek és Egy asszimiláns feljegyzései című köteteit. A kettős könyvbemutatón a szerzővel Márton Evelin beszélgetett. Ezt követően készült László Tibor interjúja Székely Ervinnel.

Számos magyar vonatkozású kultúrkincset rejt az Arad Megyei Múzeum történelmi és szépművészeti osztálya. Tavaly ősztől két magyar anyanyelvű muzeológus is dolgozik a közgyűjteményben, és már az aradi múzeum is hirdeti közösségi oldalán a magyar nyelvű tárlatvezetéseket. Erről a lehetőségről és a múzeumban megtekinthető 1848-49-es ereklyékről hallhatunk Pataky Lehel Zsolt hangképes összeállításában.